Německo a Francie vystupují z recese

14.08.2009
čtk

Hospodářství Německa a Francie, tedy dvou klíčových ekonomik eurozóny, se ve druhém čtvrtletí vymanilo z recese, která obě země sužovala celý rok. Podle analytiků ale teprve další čtvrtletí ukáže, zda je růst udržitelný a zda ekonomická aktivita nabere tempo i bez nejrůznějších stimulačních opatření.

Německá i francouzská ekonomika vykázaly ve druhém čtvrtletí růst shodně o 0,3 procenta, zatímco analytici předpokládali, že hospodářství obou zemí ještě bude pokračovat v poklesu. Srovnatelná data za celou eurozónu nicméně ukázala, že hospodářský blok jako celek ještě klesá, ve druhém čtvrtletí to bylo o 0,1 procenta.

V prvním čtvrtletí Německo zaznamenalo katastrofální hospodářský propad, který činil 3,5 procenta. I tak to byl lepší výsledek, než ukazovaly předběžné údaje, které hovořily o propadu v rozsahu 3,8 procenta. Propad francouzské ekonomiky v prvním čtvrtletí činil 1,3 procenta, což byl proti původním odhadům naopak nepatrně horší údaj.

Nadšená Francouzka a zdrženlivý Němec

Ty údaje jsou velkým překvapením. Po čtyřech negativních čtvrtletích se Francie konečně dostává z propadu a růst přechází do kladné hodnoty 0,3 procenta, řekla francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová. Růst je podle ní hlavně výsledkem vyšší spotřeby. Podle analytiků je však otázkou, jakou roli zde sehrály stimulační opatření.

Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg řekl, že návrat ekonomiky zpět k růstu je sice dobrou zprávou, ale není to důvod k přehnanému optimismu. Stabilizace německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí ukázala poněkud lepší, než jsme očekávali, řekl ministr. Ekonomika ale prý těžila především ze stimulačních opatření.

Není proto žádný důvod k euforii, protože bude trvat ještě dost dlouho, než ekonomiku uvidíme zpět na úrovni, kde byla před rokem, dodal ministr k obecně optimistickému hodnocení dat.

Reakce Evropy a světa

Příznivější data o vývoji německé a francouzské ekonomiky donutila analytiky k revizi odhadu HDP celé eurozóny. V anketě agentury Reuters analytici původně očekávali, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí klesne o 0,5 procenta, po zveřejnění dat za Německo a Francii ale odhady v bleskovém průzkumu zredukovali na pokles v rozsahu 0,1 procenta.

Evropské akcie na statistické údaje reagovaly růstem, posilovalo i euro. Naopak ceny termínových kontraktů na dluhopisy vlád zemí eurozóny zamířily opačným směrem. Euro k dolaru vystoupilo až na 1,4281 USD a je nejsilnější od minulého pátku.

Recese skončila. Nejen v Německu, řekl analytik finančního ústavu Commerzbank Jörg Krämer. Odeznívá i šok, který po pádu banky Lehman Brothers utrpěla důvěra v celém světě. Firmy opět začínají investovat, doplnil analytik.

Hospodářská recese, se kterou se nyní potýká celý svět, má kořeny v rizikové části realitního trhu v USA. Finanční krize, která v roce 2007 vznikla jako důsledek těchto problémů, se kvůli provázanosti finančních trhů přenesla do celého světa a zesílila na podzim 2008 po pádu investiční banky Lehman Brothers.

Příznivě vyzněl i středeční komentář americké centrální banky (Fed) ke stavu tamní ekonomiky. Fed uvedl, že ekonomická aktivita se po 20 měsících hospodářské recese zlepšuje, i když je nutné delší dobu ponechat základní úroky blízko nuly. Fed očekává, že americká ekonomika by se mohla vrátit k růstu ještě do konce letošního roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek