Obce Čech a Bavorska společně rozvíjejí turistiku v příhraničí

19.08.2009
čtk

Rozvoj turistiky za desítky milionů korun připravuje šest příhraničních obcí z Domažlicka a jejich partneři v Bavorsku kolem Furth im Waldu. Centrem česko-bavorské rekreační oblasti je letos dokončená přehrada Dračí jezero u Furthu. Na české straně je součástí zejména budování cyklostezek k hranicím. Na část plánů už obce získaly podporu Evropské unie, nyní podávají další žádosti na projekty na 37 milionů korun, řekl dnes ČTK předseda svazku českých obcí Libor Picka.

EU už podpořila na české straně více než 53 miliony korun první z projektů, další více než tři miliony přidal stát. Obce tak mají 90 procent částky potřebné na čtyři projekty. Zahrnují 13kilometrovou cyklostezku z Havlovic přes Babylon na Ovčí vrch a hranice, naučnou stezku po přírodních památkách Babylonu, cyklostezku ze Všerub do Hájku a poutní a turistické cesty Hájek a Brůdek. Tyto stavby se realizují nebo připravují.

Nyní se obce dohodly na dalších projektech v hodnotě zhruba 37 milionů korun a doufají, že dotaci dostanou. Za tyto peníze plánují vybudování téměř čtyřkilometrové cyklostezky z Domažlic do Luženiček, rekonstrukci historického akvaduktu a přemostění železniční tratě pro cyklisty. Počítá se také s vyznačením tří tras pro příznivce takzvaného nordic walkingu a se vznikem naučné ptačí stezky v okolí Černého rybníka, vyjmenoval Picka.

I na německé straně mají obce svoje projekty. Furth im Wald letos zahájí stavbu parkoviště pro necelou stovku aut u Dračího jezera, připravuje se i stavba objektu pro vodní záchranáře, řekl starosta Furthu Johannes Müller.

Babylonský starosta Miroslav Pazdera zase plánuje naučnou stezku po čtyřech okolních rybnících nebo dohromady 17 kilometrů pěších tras. Babylon může nabídnout turistům několik zajímavostí, například jednu z nejstarších cyklostezek v ČR ze 70. let 20. století, přírodní viklan Čertův kámen, Sokolovu vyhlídku či unikátní akvadukt.

Až bude hotovo podle představ českých a bavorských obcí, povedou k Dračímu jezeru cyklostezky, bude tam okruh pro in-line bruslení, bude tam koupání, turistické zázemí, oblast nabídne technické památky i přírodní zajímavosti, plánuje Picka.

Rozvoj společné česko-bavorské oblasti není ohraničený. Například na české straně mohou na připravované cyklostezky navazovat trasy v Českém lese a dál na Tachovsko, z rozvoje Dračího jezera mohou těžit i další obce. Turista se nechce nechat zavřít na jednom místě, má auto a chce cestovat po okolí, objevovat, poznávat a bavit se, dodal Picka.

Dračí jezero se začalo v Německu plánovat už před více než 30 lety, vystavěno bylo v letech 2003 až 2009 především jako retenční nádrž na ochranu před záplavami. Při nich se jeho hladina může zvednout až o téměř čtyři metry. Nádrž a její okolí slouží ale i rekreaci a nabízí promenádní zóny i místa pro pozorování přírody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek