Forbes: Nejmocnější ženou světa je opět Merkelová

20.08.2009
čtk

Nejmocnější ženou světa je podle časopisu Forbes opět německá kancléřka Angela Merkelová. V žebříčku zvítězila počtvrté za sebou. Naopak první dáma Spojených států Michelle Obamová se v seznamu 100 nejmocnějších žen světa objevila poprvé, a to na 40. místě.

Druhou nejmocnější ženou světa je podle Forbesu znovu Sheila Bairová, předsedkyně Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Na její umístění v žebříčku, kde Bairová loni debutovala, měla vliv její role při záchraně bank ve Spojených státech.

I na ostatních místech první desítky seznamu, který bere v úvahu ekonomické, mediální a kariérní zřetele, jsou ženy stojící v čele velkých firem. Například šéfky firem jako PepsiCo, Anglo American či Kraft Foods.

Z první desítky naopak vypadla loni sedmá bývalá ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová, která svůj úřad opustila v lednu. Její nástupkyně Hillary Clintonová letos skončila 36., oproti loňskému 28. místu si tak pohoršila.

Z národnostního hlediska je v první desítce nejvíce Američanek, a to šest. Merkelová je jako Němka osamocená, po jedné zástupkyni mají ještě Francie, Singapur a Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek