Skotská vláda propustila Libyjce vězněného za Lockerbie

20.08.2009
čtk

Skotské úřady podle očekávání propustily Libyjce, který si odpykával doživotní trest za podíl na leteckém atentátu u Lockerbie z roku 1988. Muž trpí rakovinou v konečném stádiu a byl osvobozen „ze soucitu“. USA vyjádřily nad skotským rozhodnutím politování.

Bývalý agent libyjské tajné služby Abdal Basat Muhammad Midžrahí byl osvobozen a je očekáván v příštích hodinách v Libyi, řekl podle agentur jistý vysoký představitel z úřadu libyjského premiéra. Podle listu The Times of London k přepravě Midžrahího do Libye vyslal na letiště do Glasgowa svůj soukromý letoun libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill rozhodnutí vlády muže osvobodit ze zdravotních důvodů potvrdil. Poznamenal, že Midžrahího zdraví se v poslední době výrazně zhoršilo. Spojené státy v první reakci vyjádřily nad skotským rozhodnutí hluboké politování. Oznámil to Bílý dům. Již dříve zazněly protesty proti Midžrahího propuštění od některých obětí atentátu.

Prohlubujeme dnes svou soustrast s rodinami, které každý den žijí se ztrátou svých blízkých, uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Dodal, že Spojené státy opakovaně žádaly skotskou vládu, aby Midžrahího nepropouštěla.

Midžrahí byl v roce 2001 odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech. Vinu popírá. Teď má ve svých 57 letech rakovinu a žádá o propuštění ze zdravotních důvodů. Kvůli této možnosti se vzdal odvolání proti trestu, jak to vyžadují britské zákony.

Při atentátu na letadlo americké společnosti PanAm před Vánocemi roku 1988 zahynulo všech 259 lidí na jeho palubě a 11 obyvatel skotské obce Lockerbie, na kterou letadlo spadlo. Podezření ze zosnování atentátu padlo už krátce po něm na Libyi, ale ta se k němu přiznala až v roce 2003. Midžrahí je jediný, kdo byl v souvislosti s atentátem odsouzen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek