Němečtí intelektuálové: Bez nacismu by nebylo komunismu

21.08.2009
čtk – aktualizováno

Jsme si vědomi – a je to bolestné – že bez druhé světové války, kterou začali Němci, by nevznikly komunistické režimy ve střední a východní Evropě, a nerozdělily by se kontinenty a Německo, uvádí se v prohlášení. Jeho vznik iniciovala Marianne Birthlerová, šéfka vládního úřadu spravujícího dokumentaci někdejší východoněmecké tajné policie Stasi a bývalý východoněmecký disident Wolfgang Templin. Podepsala se pod něho například bývalá předsedkyně Spolkového sněmu Rita Süssmuthová, předchůdce Birthlerové ve funkci pověřence pro spisy Stasi Joachim Gauck, historici Arnulf Baring, Dieter Bingen, dále pak publicisté a někteří politici.

Tragédie podle nich nezačala 1. září 1939, na kdy se datuje začátek druhé světové války, ale 23. srpna 1939. Tehdy byl podepsán pakt Molotov-Ribbentrop, v němž si nacistické Německo a stalinistický Sovětský svaz rozdělily střední Evropu. Byl to nešťastný pakt, píší o něm signatáři prohlášení.

Gazeta Wyborcza uvádí, že jde o bezprecedentní dokument, protože Němci kvůli obavám z obvinění ze snah zmenšovat svoji vinu za rozpoutání druhé světové války jen málokdy mluví o odpovědnosti SSSR.

Nastolení komunistického režimu v zemích střední a východní Evropy mělo katastrofální následky pro společnost, hospodářství, kulturu i pro řadu lidí, kteří byli pronásledovaní nebo přišli o život, protože se postavili komunistům do cesty, píše se v prohlášení. Německé osobnosti vyjadřují vděk těm, kteří se během čtyř desetiletí po roce 1945 i přes obrovské riziko vystoupili s požadavkem svobody a demokracie. Děkují v první řadě Polákům, kteří komunistickému systému zasadili první rány, ale i signatářům československé Charty 77, kteří nám dodávali odvahu k životu v pravdě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek