Pobaltí si dnes připomnělo 20 let od slavného lidského řetězu

23.08.2009
čtk

Přední politici tří pobaltských zemí si dnes oslavami připomněli 20. výročí lidského řetězu, který 23. srpna 1989 vytvořil asi jeden a půl milionu lidí mezi estonským Tallinnem přes lotyšskou Rigu až k litevskému Vilniusu. Akce byla tehdy uspořádána k 50. výročí paktu o neútočení a spolupráci mezi hitlerovským Německem a stalinským Sovětským svazem a měla demonstrovat vůli obyvatel Pobaltí po nezávislosti na SSSR.

Oslavy dnes probíhaly po celý den, uvedla agentura APA. Po slavnostním projevu absolvovali premiéři Litvy, Lotyšska a Estonska společně bohoslužbu ve vilniuském kostele, následoval projev v litevském parlamentu a další na náměstí Nezávislosti. Slavnostní program, jehož součástí je řada vzpomínkových akcí, probíhá až do večera také v Tallinnu a v Rize.

Lidský řetěz napříč Estonskem, Lotyšskem a Litvou vytvořila v roce 1989 zhruba pětina tehdejší pobaltské populace. Řetěz měřil kolem 600 kilometrů a zapsal se do historie jako nejdelší řetěz vytvořený z lidských těl, napsala APA.

Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves na slavnou akci z roku 1989 zavzpomínal již v sobotu a uvedl, že snaha o nezávislost pobaltských republik na Sovětském svazu byla tehdy brzděna chladnými vztahy mezi Západem a Východem.

Pakt mezi nacistickým Německem a komunistickým SSSR v roce 1939 přivedl Pobaltí pod nadvládu Sovětského svazu, nezávislosti se Estonsko, Lotyšsko a Litva dočkaly až počátkem devadesátých let. Přestože část lidí lidský řetěz v roce 1989 odsuzovala jako nezodpovědný a bezperspektivní protest, mnozí jej chápali jako demonstraci víry v historickou spravedlnost a v to, že se už nikdy nebude o osudech národů rozhodovat bez jejich účasti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek