Podle Maďarské akademie věd je jazykový zákon v SR diskriminující

26.08.2009
čtk

Slovenský zákon o ochraně státního jazyka prý porušuje základní lidská práva, mezinárodní dohody a pravidla Evropské unie. Tvrdí to Maďarská akademie věd (MTA) v prohlášení, které dnes zveřejnila na svých webových stránkách, napsala maďarská agentura MTI. Slovenská strana s tímto stanoviskem nesouhlasí. Právě tento zákon vyostřil beztak napjaté slovensko-maďarské vztahy.

Analýza MTA kontroverzní jazykový zákon označuje za diskriminující a podle ní porušuje základní lidská práva. Spornou otázku zde dokresluje příklad, kdy příslušník slovenské menšiny žijící v oblasti, ve které tato menšina nedosahuje požadovaných dvaceti procent, bude mít zakázáno používat jiný než slovenský jazyk – i jako pacient v nemocnici. Nebo si představte následující situaci: hasič zachraňuje osobu, která nemluví slovensky, přitom je však nucen (zákonem) odpovídat pouze ve slovenštině, uvádí se ve zprávě.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák v rozhovoru pro dnešní MF Dnes uvedl, že jazykový zákon má prý především zajistit, aby u maďarského textu byl i slovenský překlad. Zákon se podle něj týká jen oficiálního styku, tedy ne běžné komunikace mezi lidmi, svateb a pohřbů.

To, že měl zákon ovlivňovat dorozumění mezi lékařem a pacientem, záchranářem a zraněným, je šílenství. To jsou lži a podle mě navíc účelové. I když očividně jsme mohli učinit lepší osvětu, konstatoval ministr.

Ministr Lajčák vyzval maďarskou stranu k bilaterálnímu rozhovoru, považuje to za lepší řešení, než aby se případem zabývala například Evropská unie, citovala dnešní maďarský tisk agentura MTI.

V červnu přijatý jazykový zákon umožňuje na Slovensku od září trestat prohřešky proti slovenštině finanční pokutou. Sankce hrozí za užívání jazyka menšiny v oficiálním styku ve městech a vesnicích, kde menšina tvoří méně než pětinu obyvatel.

Češi mohou podle novely nadále komunikovat s úřady na Slovensku svou mateřštinou, podobně jako Slováci v Česku mohou s českými úřady jednat slovensky.

K napjatým vztahům mezi Slovenskem a Maďarskem přispělo i páteční rozhodnutí slovenské vlády odepřít vstup maďarskému prezidentovi Sólyomovi na slovenské území. Prezident Sólyom se chtěl v Komárně 21. srpna, v den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy, kdy na Slovensko vtrhly také maďarské tanky, zúčastnit odhalení sochy uherského krále Štěpána.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek