Ve Francii nalezen třináctý úkryt zbraní ETA

27.08.2009
čtk

Francouzská policie objevila další skrýš zbraní údajně patřící baskické teroristické organizaci ETA. Počet odhalených úkrytů tak stoupl na 13. Podle agentury AFP to ve středu oznámilo francouzské ministerstvo vnitra a potvrdila španělská strana.

Nalezená skrýš se nacházela v málo obydlené oblasti poblíž vesnice Massaguel v departamentu Tarn. Obsahovala 18 kilogramů výbušnin, osm pušek a 6860 nábojů. Dále zde byl nalezen materiál pro výrobu časovaných bomb, uvedlo komuniké ministerstva.

Již v pondělí a úterý policie našla dva úkryty na jihozápadě země, nichž zajistila takřka 185 kilogramů výbušnin.

Všechny nalezené podzemní skrýše se nacházely mimo obydlená místa, některé byly ukryté v lesích. Policie v nich podle vyšetřovatelů zatím policie zajistila přes 800 kilogramů výbušnin. Zásobovací síť ETA tím údajně utrpěla značnou ztrátu.

Policie ve středu 19. července, kdy akce proti teroristické síti ETA začala, zadržela ve francouzských Alpách tři muže. Obvinila je ze zločinného spolčení s cílem teroristické činnosti. Jedním z nich je osmadvacetiletý Alberto Machaín Beraza. Jeho jméno figurovalo na seznamu šesti předpokládaných členů ETA, který zveřejnilo na konci července španělské ministerstvo vnitra v souvislosti s červencovým bombovým útokem na ostrově Mallorca. Zemřeli při něm dva lidé.

O dalším postupu proti ETA, která chce z některých severošpanělských a jihofrancouzských provincií vytvořit autonomní baskický stát, v Paříži ve středu diskutovali francouzský a španělský ministr vnitra.

Francie a Španělsko jsou odhodlány ETA zničit. Teroristé z ETA mohou měnit své metody, nacházet nové skrýše, přesouvat se na jih nebo na sever. Ubezpečuji vás ale, že je nakonec odhalíme a zabráníme jim v dalších útocích, řekl po schůzce španělský ministr vnitra Alfredo Perez Rubalcaba.

Organizace ETA (Baskicko a jeho svoboda) od svého založení před 50 lety zabila takřka 830 lidí. Je na seznamu teroristických organizací jak v EU, tak v USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek