Poklidné zemské volby v Německu

31.08.2009
čtk

Tři z 16 německých spolkových zemí dnes od rána volí do regionálních parlamentů, zemských sněmů. V západoněmeckém Sársku i ve východoněmeckém Durynsku a Sasku by měla i přes hrozící ztráty nejsilnější pozici uhájit Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Troje regionální volby se konají ani ne měsíc před celoněmeckými volbami do Spolkového sněmu. Jako generálku vnímají dnešní supervolební neděli především sociální demokraté (SPD), největší soupeři demokratů křesťanských a současně jejich partner v dosluhující spolkové vládě.

SPD se zatím marně snaží stáhnout více než desetiprocentní náskok konzervativního bloku CDU/CSU v celoněmeckých průzkumech.

Merkelová dnešní hlasování odmítá vnímat jako test před spolkovými volbami. Její CDU se přitom zřejmě bude muset smířit s tím, že v Sársku a Durynsku přijde o dosavadní absolutní většinu, neboť podle předvolebních průzkumů je tam bude volit jen kolem 35 procent voličů.

Očekává se, že výsledky voleb by měly ve všech třech zemích umožnit úvahy o vzniku koalic CDU a liberální FDP. V Sársku a Durynsku však není vyloučena ani spolupráce SPD s kontroverzní Levicí a Zelenými. V Durynsku a Sasku bude postkomunistickou Levici pravděpodobně volit více lidí než sociální demokracii.

V Sasku, které sousedí s Českou republikou a kde dosud vládla velká koalice křesťanských a sociálních demokratů, by se do regionálního parlamentu mohla znovu dostat krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD). Ta má své zástupce už jen v parlamentu pobaltské spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Saská CDU se údajně těší přízni 38 procent voličů a pozice saského premiéra Stanislawa Tillicha, jenž se funkce ujal loni, se zdá být pevná.

Saská CDU by mohla pouze vyměnit koaličního partnera, neboť SPD a FDP mají podobné preference. Tillich je od znovusjednocení první saský premiér, který nepřišel ze západní části Německa. Navíc je příslušníkem lužickosrbské slovanské menšiny.

I za hranicemi Německa je známé jméno durynského premiéra Dietera Althause, jenž na Nový rok v rakouských Alpách na lyžích srazil lyžařku slovenského původu tak nešťastně, že žena vážným zraněním podlehla a německý politik proležel týdny v nemocnici. Althaus je zemským premiérem od roku 2003, ale CDU v Durynsku vládne samostatně už deset let. Očekává se, že do durynského parlamentu se po 15 letech vrátí FDP a Zelení.

O svržení sárského premiéra Petera Müllera se pokusí i hlavní kandidát Levice a její předseda Oscar Lafontaine, který už této malé spolkové zemi u hranic s Francií a Lucemburskem vládl v letech 1985 až 1998. Tehdy ještě jako sociální demokrat. Kontroverzní politik, který byl v minulosti i předsedou SPD a spolkovým ministrem financí, opustil stranu tehdejšího kancléře Gerharda Schrödera v roce 2005. Premiérovou účast v sárském sněmu by Levici měl zajistit očekávaný zisk kolem 15 procent hlasů.

Kromě trojice zemských voleb se dnes konají komunální volby v Severním Porýní-Vestfálsku. V nejlidnatější spolkové zemi může své městské, obecní a krajské zastupitele volit 14,4 milionu lidí včetně 550.000 cizinců z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek