Německo a Francie chtějí zvýšit příspěvky krizovému fondu MMF

01.09.2009
čtk

Německo a Francie chtějí zvýšit o dvě třetiny své příspěvky na krizové prostředky Mezinárodního měnového fondu a vyzývají k tomu i ostatní členy Evropské unie. Ministři financí obou zemí to zveřejnili formou dopisu.

Příspěvek Německa do zvláštního fondu New Arrangements to Borrow (NAB), z něhož by měl MMF čerpat prostředky v některých krizových momentech, tak vzroste na 25,03 miliardy eur. Příspěvek Francie se zvýší na 18,45 miliardy. Jejich výše odráží ekonomickou sílu země.

Vyzýváme své partnery v EU, aby se k nám přidali, napsali v dopise německý ministr Peer Steinbrück a francouzská ministryně Christine Lagardeová. Dopis napsali 26. srpna a adresovali ho svému švédskému protějšku Andersu Borgovi, protože Švédsko nyní unii předsedá.

V dubnu se skupina dvaceti silných ekonomik světa G20 zavázala, že celkové prostředky MMF ztrojnásobí na 750 miliard dolarů. Cílem je, aby měl fond dost prostředků na pomoc slabým a rozvíjejícím se ekonomikám, které poznamenala světová hospodářská krize.

Státy zatím přislíbily zvýšit úvěrové kapacity MMF o 411,5 miliardy dolarů, shrnují ministři financí Německa a Francie v dopise. Znamená to, že je potřeba zmobilizovat dalších 88,5 miliardy dolarů, aby se cíl 500 miliard naplnil, dodávají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek