Dějiny jako součást politiky: Německý tisk k 70. výročí vzniku 2. sv. války

02.09.2009
čtk

Dějiny jsou ve východní Evropě součástí každodenní politiky, což ukazují spory o plynovody nebo o osamostatněné provincie na území bývalého Sovětského svazu. V souvislosti s úterní slavností k 70. výročí začátku 2. světové války a neukončenými spory o výklad dějin v Polsku či Rusku to dnes napsal německý deník Süddeutsche Zeitung. Konzervativní list Frankfurter Allgemeine Zeitung ocenil, že německá kancléřka Angela Merkelová se na oslavách u Gdaňsku zmínila o vysídlencích.

Süddeutsche Zeitung připomíná, že ani zdaleka nelze srovnávat nacistickou nadvládu v západní Evropě s likvidačním polním tažením na Východě. Ovšem i společnost, která by byla otevřenější, sebejistější a méně zahleděná do současnosti, než je dnes ta ruská, by prý měla potíže s jednoznačným vztahem k této nepřehledné minulosti.

To není omluva pro politicky oportunistickou monumentalizaci Velké vlastenecké války. Ta slouží v poslední době především chvále silného státu a kritice věčně morálně nespolehlivého Západu, napsal deník.

Ale když Moskva říká, že Západ nikdy dostatečně neocenil sovětský podíl na porážce nacistického režimu, pak je to oprávněné, připouští Süddeutsche Zeitung. Přitom ani po zhroucení komunismu téměř nikdo nenašel jasná slova. Překvapivě bez instinktu pak americký prezident Barack Obama na oslavy do Gdaňsku poslal pouze svého poradce pro národní bezpečnost, zdůraznil list.

Na východě Evropy jsou dějiny citlivou záležitostí jako málokde jinde. Například Polsko vnímá zmínky o vysídlování Němců často jako pokus o relativizaci německé viny, připomíná respektovaný deník vycházejí v Mnichově.

A přece: Spory o děsivé, nanejvýš komplexní, a právě proto tak evropské dějiny tohoto regionu, v němž hrdinové jedněch jsou pro druhé zrádci, jsou překonatelné. Jako vodítko by mohlo posloužit usmíření mezi Německem a Francií. To se podařilo po 100 letech nepřátelství, uzavřel Süddeutsche Zeitung.

Konzervativní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung oceňuje, že se německá kancléřka Angela Merkelová na úterním vzpomínkovém setkání 20 šéfů vlád nezamíchala do polsko-ruského sporu o interpretaci dějin. Jenom díky tomu, že se bezpodmínečně přihlásila k odpovědnosti Německa za nevyslovitelná zvěrstva národněsocialistické hrůzovlády a uctila mimořádné oběti Polska, mohla na tomto místě připomínky hrdinů utrousit i smířlivé slovo za vyhnance, poznamenal FAZ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek