Švédsko svolá mimořádnou schůzku EU k prasečí chřipce

02.09.2009
čtk

Švédské předsednictví Evropské unie svolá na 12. října mimořádnou schůzku unijních ministrů zdravotnictví, při které se bude jednat o vývoji takzvané prasečí chřipky. V Bruselu to dnes při představování priorit švédského předsednictví řekla švédská ministryně zdravotnictví Maria Larssonová.

Ministři by měli probírat například otázky očkování, mimo jiné přístup k vakcínám. V půlce září by se měla k situaci vyjádřit i Evropská komise. Eurokomisařka pro zdraví Andrulla Vassiliuová by měla představit zprávu o společných aktivitách EU v boji proti chřipkové pandemii. O tomto dokumentu by pak ministři měli také diskutovat.

Podle úterní zprávy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) za poslední týden takzvané prasečí chřipce v evropských státech podlehlo 22 lidí. Ve světě se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nemocí nakazilo přes 200.000 lidí a přinejmenším 2200 osob jí podlehlo.

WHO vyhlásila začátkem června pandemii nové chřipky. Podle ní to nesvědčí o nebezpečnosti nemoci, ale spíše o jejím rychlém šíření po světě. Většina pacientů totiž měla jen mírnější příznaky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek