V Benátkách dnes začíná mezinárodní filmový festival

02.09.2009
čtk

Snímek Baaria italského oscarového režiséra Giuseppeho Tornatoreho zahájí dnes 66. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. O nejvyšší ocenění, Zlatého lva se bude ucházet 25 filmů, největší zastoupení bude mít americká kinematografie, která má v soutěžní sekci šest snímků.

Bude mezi nimi i nejnovější snímek kontroverzního režiséra Michaela Moorea věnovaný globální ekonomické krizi Capitalism: A Love Story (Kapitalismus: Milostný příběh), který vzbuzuje velká očekávání.

Čtyři snímky nasadily Itálie a Francie, dva filmy zastupují Hongkong a Německo, další Srí Lanku, Izrael, Rakousko, Japonsko a Egypt. Předsedou poroty bude oscarový režisér Ang Lee.

Mezi hereckými hvězdami, které by měly do Benátek zavítat, jsou například George Clooney a Matt Damon. Cenu každoročně udělovanou osobnosti, která zanechala stopu v soudobém filmu, letos obdrží Sylvester Stallone.

Na festivalu bude mít světovou premiéru také film režisérky Miry Fornayové Lištičky. Česko-slovensko-irský koprodukční snímek s motivem úniku před nevypovězenou minulostí, sesterské lásky a odpuštění byl vybrán do soutěžní sekce debutů 24 International Film Critic’s Week.

Benátský festival je nejstarším filmovým festivalem světa a zároveň jedním z nejprestižnějších. Byl založen v roce 1932 a jeho „domovem“ je známý benátský ostrov Lido.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek