Britská média věnují pozornost Wintonovu vlaku

03.09.2009
čtk

Britská média věnují značnou pozornost Nicholasi Wintonovi a projektu vlaku Winton Train. Listy píší o „britském Schindlerovi“ a stanice BBC přinesla reportáž z vlaku, který vyjel v úterý z Prahy a v pátek dorazí do Londýna.

Nyní stoletý Winton před vypuknutím druhé světové války zachránil z tehdejšího Československa 669 židovských dětí, když zorganizoval jejich dopravu z Prahy do Británie. V pátek by měl být v Londýně při příjezdu historického vlaku.

Britská média si široce připomínají začátek druhé světové války a evakuaci dětí z britských velkých měst na venkov. V rámci těchto vzpomínek připomínají i Wintonovy zásluhy.

List The Daily Telegraph přinesl profil anglického Schindlera v narážce na německého obchodníka Oskara Schindlera, který za války zachránil několik tisíc Židů. Deník připomněl, že ve vlaku, který připomíná 70. výročí evakuací československých židovských dětí do Británie, je 22 Wintonových dětí. Dalších pět jich do vlaku nastoupí v pátek v anglickém přístavu Harwich.

List Daily Mirror přinesl článek připomínající, že vlak je poctou hrdinovi druhé světové války Nicholasi Wintonovi. Deník The Independent přinesl reportáž z vlaku a věnoval Wintonovi redakční komentář. Po právu zkoumáme barbarství a nelidskost druhé světové války. Ale nesmíme přehlížet statečnost a soucit, které tato temná doba také přinesla a jejichž zářivým a inspirujícím příkladem Nicholas Winton je, uvedl list.

BBC vysílá reportáž z vlaku, stejně jako profily některých zachráněných dětí. Problémem bylo najít lidi, kteří by děti přijali, řekl Winton BBC. Je skvělé, že se nabídlo tolik lidí. Byla škoda, že nepomohla žádná další země. Zkusil jsem Ameriku, ale žádné děti nepřijali. Kdyby to udělali, hodně by to změnilo situaci.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se pak dostal, když o něm v roce 1988 natočila televize BBC dokument a on se ocitl ve studiu s lidmi, které zachránil.

První vlak odjel z pražského hlavního nádraží v květnu 1939. Celkem se podařilo odvézt 669 dětí, jejichž rodiny za války z velké části zahynuly. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek