Stasi unesla ze Západního Německa stovky lidí

04.09.2009
čtk

Státní bezpečnost (Stasi) někdejší Německé demokratické republiky (NDR) prý v době socialismu ze Západu na Východ unesla či vylákala přes čtyři stovky lidí. Zhruba stovka únosů se odehrála mezi západním a východním Berlínem. Podle agentury DPA to vyplývá z nového bádání. Část jeho výsledků dnes v německém hlavním městě představila historička Susanne Muhleová, která na studii pracuje.

V některých případech Stasi vylákala lidi ze západního Německa na východ například pod záminkou, že jejich příbuzní onemocněli. Šlo prý o příslušníky západních tajných služeb či o prominentní antikomunisty.

Počty vycházejí z dokumentů policie v západním Berlíně a z mého vlastního bádání, upřesnila Muhleová. Tématem se zabývá i ve své disertační práci. Měla by ji předložit koncem roku. Získala pro ni podporu spolkové nadace, která se věnuje zpracování období východoněmecké komunistické diktatury. Podle historičky se většina zavlečení stala v 50. letech. V 60. letech se jejich počet prý snížil.

Jedním z nejznámějších případů byl únos Waltera Linseho, který proti porušování práv v NDR protestoval. V roce 1952 byl ze západní části Berlína unesen na Východ. Později byl popraven v Sovětském svazu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek