O Zlatého lva usilují v Benátkách hned dva Herzogovy filmy

06.09.2009
čtk

V hlavní soutěžní sekci filmového festivalu v Benátkách proti sobě bojují dva filmy německého režiséra Wernera Herzoga. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zatímco účast Herzogova snímku Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans už byla předem známá, festival nově oznámil, že překvapením letošní soutěžní sekce je i další filmařův snímek My Son, My Son, What Have Ye Done (Můj synu, můj synu, cos to udělal).

„Benátky celá čtyři desetiletí nepřijaly ani jeden můj film,“ citoval Herzoga Reuters. Na webových stránkách festivalu se píše, že to je poprvé v moderní historii této filmové akce, kdy se v soutěžní sekci promítají dva snímky jednoho režiséra.

Snímek My Son, My Son, What Have Ye Done, na kterém se jako producent podílel americký filmař David Lynch, filmoví tvůrci natočili na základě pravdivého příběhu psychicky narušeného kalifornského herce, který zavraždil svou matku. Filmaře zaujalo, že tento muž prý několikrát hrál roli Orestéa, syna bájného mykénského krále Agamemnona a jeho manželky Klytaimnéstry, kterou Orestés zavraždil.

Herzog podle AP uvedl, že vraha navštívil poté, co byl po necelých devíti letech propuštěn z vězení kvůli svému špatnému psychickému stavu. „Bylo vidět, že byl pořád svým způsobem nebezpečný, pořád trochu šílený,“ poznamenal režisér. Dodal, že si vzpomíná, že v bytě nemocného visel plakát s jeho (režisérovým) vyobrazením, přes který byl zavěšen kříž. Pod plakátem s Herzogem prý stála svíčka. „Po tomto setkání jsem ho už nikdy nekontaktoval,“ dodal Herzog.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek