Podpora německé levici na letošním maximu

09.09.2009
čtk

Tři týdny před německými parlamentními volbami, které se konají 27. září, vzrostla podpora Levici na 14 procent, což je letošní maximum této strany složené z postkomunistů a bývalých sociálních demokratů (SPD). Naopak potenciálním koaličním partnerům v budoucí spolkové vládě, křesťanským demokratům (CDU/CSU) a liberálům (FDP), podpora poprvé od ledna v součtu klesla pod 50 procent, oznámila agentura Forsa.

Její průzkum se uskutečnil mezi 1. a 7. zářím. Promítly se tedy do něj jak výsledky voleb ve třech spolkových zemích z konce srpna, v nichž Levice výrazně posílila na úkor vládních stran CDU a SPD, tak tragický nálet NATO v Afghánistánu, při němž v pátek zahynuly patrně i desítky civilistů. Příkaz k němu dal německý velitel a v Německu vyvolal ostrou diskusi o působení jeho jednotek v Afghánistánu. Právě Levice je z parlamentních stran jako jediná pro jejich okamžité stažení.

Konzervativní blok CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové si s 35 procenty dál udržuje dvouciferný náskok před hlavními rivaly z SPD, pro které se v anketě vyjádřilo 21 procent respondentů. Preference propodnikatelsky orientované FDP, kterou by kancléřka chtěla po zářijových volbách za vládního partnera, zůstávají na 14 procentech. Zelené podporuje deset procent Němců.

Dosud nejpravděpodobnější černo-žlutá koalice CDU/CSU a FDP by tak podle Forsy nyní obdržela jen 49 procent hlasů. To by jí sice k získání většiny dál stačilo, poprvé od ledna ale součet jejich preferencí klesl pod hranici 50 procent, upozornila agentura.

Podle jejího šéfa Manfreda Güllnera se do výsledku ankety promítly hlavně debaty o koaliční spolupráci sociálních demokratů a Levice v zemských vládách v Sársku a Durynsku. Postkomunistům podle něj posilují image respektované strany. Formaci bývalého ministra financí Oskara Lafontainea se také daří získávat zpět voliče, kteří se od ní odvrátili během ekonomické krize, tvrdí Güllner.

Otázkou zůstává, jak jí zemské námluvy s SPD pomohou ve volbách do Spolkového sněmu. Sociální demokraté totiž zdůrazňují, že na federální úrovni s Levicí koalici tvořit nechtějí. Červeno-rudé spojenectví se netěší ani příliš velké přízni mezi Němci. Forsa zjišťovala také postoj občanů k levicové koalici v obou zmiňovaných spolkových zemích. Podporu jí vyjádřilo 31 procent lidí, zatímco 53 procent dává přednost spolupráci SPD s CDU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek