Belgie bude žádat EK, aby prozkoumala prodej Opelu

11.09.2009
čtk

Belgická vláda má podezření, že si Německo při nedávném prodeji automobilky Opel vymínilo ochranu německých závodů na úkor továren v jiných zemích. Doplatí na to zejména belgický závod v Antverpách. Belgie proto bude požadovat, aby okolnosti prodeje prošetřila Evropská komise.

Myslím si, že německá vláda usilovala o svou vlastní výhodu, řekla belgická vicepremiérka Joëlle Milquetová. Sdělila to v reakci na zprávy, podle nichž závod v Antverpách bude uzavřen, zatímco čtyři továrny Opelu v Německu zůstanou všechny v provozu. Opel má ještě hlavní výrobní závody ve Španělsku a dva v Británii.

Belgický ministr zahraničí Yves Leterme hodlá tuto otázku zařadit do programu zasedání ministrů zahraničí EU příští týden. Evropská komise by měla vyšetřila dohodu z hlediska možného německého protekcionismu na úkor jiných zemí EU.

GM a německá vláda ve čtvrtek oznámily, že většinový podíl na Opelu bude prodán konsorciu kanadského výrobce automobilových komponentů Magna a ruského finančního ústavu Sberbank. Zvoleno tak bylo řešení, které Berlín od počátku prosazoval.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek