Čeká EU velká mléčná stávka?

12.09.2009
čtk

Dodavatelé mléka z Belgie, Německa a Lucemburska se dnes připojili ke stávce francouzských farmářů, oznámila evropská organizace producentů mléka EMB. Rozrůstá se tak spor vyvolaný nízkými cenami a hrozí, že příští týden bude řadě zemí Evropy hrozit výpadek dodávek.

Skupina belgických farmářů ráno zaplavila mlékem hlavní náměstí ve městě Charleroi. Protestující zablokovali silnice a bránili v nakládání mléka.

Mluvčí EMB sdělil, že akci zvažují také farmáři v Nizozemsku a Itálii. Mlékárenské odbory OPL ve Francii oznámily, že ke stávce a blokování dodávek se v zemi připojilo 30 procent producentů a zpracovatelé jsou v některých částech Francie schopni získat jen polovinu běžného množství suroviny. Stávka dodavatelů mléka začala oficiálně ve čtvrtek.

Dodavatelé mléka chtějí, aby EU zrušila plány na zvýšení výrobních kvót. Jejich cílem je zvýšit cenu na 40 eurocentů za litr, protože ta údajně pokrývá náklady a zaručuje základní příjem.

Po prudkém růstu cen v roce 2007 se situace pro výrobce mléka během loňska výrazně zhoršila. Výrobní ceny v Evropě klesly až na 20 centů za litr, což vedlo k protestům farmářů v několika zemích Evropy. Loňská desetidenní stávka farmářů v Německu, Belgii, Rakousku a Švýcarsku vedla k nedostatku mléka v některých lokalitách.

Evropská komise odmítá tvrzení, že za nízké ceny může systém mléčných kvót. Podle činitelů komise by měla produkce mléka v EU letos zůstat čtyři až pět procent pod maximální kvótou. Brusel již na podporu trhu mléka obnovil exportní subvence, soukromé skladování a intervenční nákupy.

Ministři zemědělství EU v Bruselu se na počátku týdne dohodli, že producenti mléka se asi dočkají další podpory, o její přesné podobě se ale rozhodne až v říjnu. Unie by měla v příštích týdnech podpořit například propagaci mléčných výrobků či sdružování jednotlivých producentů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek