Berlíňané demonstrovali proti špiclování

13.09.2009
čtk

Několik tisíc lidí dnes v německé metropoli demonstrovalo proti státnímu či podnikovému dozoru nad počínáním občanů. Podle agentury DPA pořadatelé odhadli počet účastníků akce na 20.000, policejní odhad byl poloviční.

Demonstranti mimo jiné protestovali proti blokování provozu internetu či proti shromažďování dat o jednotlivcích.

Na úvodní demonstraci se podle policie sešlo 450 osob. Akce se konala pod heslem Svobodu místo strachu – Stop dohledu. Druhé, mnohatisícové shromáždění na stejné téma uspořádaly některé odborové svazy, politické strany, organizace na ochranu lidských práv a občanské iniciativy.

Nechceme Evropu jako pevnost, chceme svobodu myšlení, svobodu pohybu, svobodu existence, bylo možné číst na transparentech.

Mezi demonstranty se objevila představitelka strany Levice v německém parlamentu Petra Pauová, šéf vlivného odborového svazu ver.di Frank Bsirske a bývalý ministr vnitra ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko Burkhard Hirsch.

Hirsch je jedním z navrhovatelů, kteří u ústavního soudu protestují proti hromadění telekomunikačních dat.

Pauová ve svém projevu označila podobné shromažďování údajů za nesmyslné a varovala před preventivním bezpečnostním státem. Zároveň varovala, že se blíží výpady proti ústavě, a zdůraznila, že je zapotřebí, aby země konečně měla zákon na ochranu dat odpovídající 21. století.

Bsirske kritizoval praxi špehování zaměstnanců jejich zaměstnavateli a označil za nepřípustné případy, kdy firmy zneužívají informací, které nashromáždí o svých lidech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek