Britští konzervativci vyhazují ze strany McMillana-Scotta

17.09.2009
čtk

Britští konzervativci vyloučili ze strany Edwarda McMillana-Scotta, který podle nich poškodil novou frakci v Evropském parlamentu, u jejíhož zrodu stála s britskými konzervativci i česká ODS. Britský europoslanec se rozhodl proti vyloučení odvolat, uvedla včera britská stanice BBC.

McMillan-Scott patřil od začátku mezi hlavní odpůrce založení nové frakce Evropská konzervativní a reformní skupina (ERC). Tu vytvořili britští, čeští, polští a další konzervativci, kteří se rozhodli opustit nejsilnější, lidoveckou frakci v EP. Ta má podle šéfa britských konzervativců a možného budoucího britského premiéra Davida Camerona příliš federalistické názory.

Cameron je využíván těmi členy strany, kteří chtějí, aby Británie opustila Evropu. Já chci Británii v čele Evropy, prohlásil v reakci na vyloučení McMillan-Scott, který v červenci proti vůli ERC kandidoval a uspěl na post místopředsedy EP. V této funkci chtěla mít nová frakce Poláka
Michala Kamińského, kterého McMillan-Scott označil za nevhodnou a nežádoucí osobnost kvůli jeho údajným dřívějším vazbám na krajní pravici. Kamiński se přes tyto výtky stal šéfem ERC a britský europoslanec z ní odešel.

McMillan-Scott nyní řekl, že jeho postoje vůči nové frakci, která nemá zástupce ve vedení EP a je s padesátkou členů až pátou největší frakcí EP, sdílí mnoho dalších členů britské Konzervativní strany. Zdůraznil, že se nehodlá stát obětním beránkem a že bude bojovat proti úternímu rozhodnutí vedení strany o jeho vyloučení.

Některé britské konzervativce údajně znervózňuje spojení s polskou stranou Právo a spravedlnost, jejíž představitelé v minulosti mimo jiné nevybíravě slovně napadali homosexuály. O pochybné minulosti však média často hovoří i v případě dalších stran, především o členovi frakce z Lotyšska, který se prý zúčastnil pochodu lotyšských veteránů z německých divizí SS.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek