Sarkozy označil za skvělý úmysl USA odstoupit od radaru

18.09.2009
čtk

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho je rozhodnutí Spojených států odstoupit od dosavadních plánů na vybudování protiraketového deštníku v Evropě skvělé. Sarkozy rovněž doufá, že to ocení Rusko, které se proti úmyslu umístit v ČR americký radar a v Polsku desítku antistřel opakovaně a velmi hlasitě stavělo.

Doufám, že naši ruští přátelé ocení význam tohoto rozhodnutí, řekl francouzský prezident po skončení včerejšího mimořádného summitu EU, který se nicméně věnoval výhradně hospodářské krizi.

Moskva opakovaně a velmi tvrdě plány bývalé administrativy George Bushe kritizovala, ačkoli Washington s Prahou a Varšavou zdůrazňovaly, že projekt není namířen proti Rusku, nýbrž proti rostoucím raketovým hrozbám. Rusové dokonce hrozili, že přistoupí k adekvátním protiopatřením; zmiňovali se například o namíření svých raket na prvky zvažovaného deštníku.

Administrativa prezidenta Baracka Obama nastínila, že dosavadní plány na vybudování protiraketového štítu v Evropě nahradí flexibilnější a efektivnější systém. Česko prý zůstává ve hře v otázce umístění mobilních obranných raket kolem roku 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek