Francouzské úřady zasáhly proti „imigrační džungli“ poblíž Calais

22.09.2009
čtk

Francouzské úřady dnes zlikvidovaly rozsáhlý tábor běženců bez dokladů nedaleko Calais na severu země, kteří zde vyčkávali na příležitost, jak se ilegálně dostat do Velké Británie. Dle agentury AFP bylo při policejním zásahu zadrženo celkem 278 imigrantů.

Rozhodnutí uzavřít kontroverzní tábořiště, které se stalo symbolem nelegální imigrace a vysloužilo si přezdívku calaiská džungle oznámil minulý týden francouzský ministr pro imigraci Eric Besson. Jak uvedl prefekt departementu Pas-de-Calais Pierre de Bousquet de Florian, likvidace tábora trvala policii pouhé dvě hodiny. Celkem bylo zadrženo 278 běženců, z toho 132 nezletilých.

Předtím, než ministr Besson o likvidaci tábora 16. září informoval, zde žilo 700 až 800 běženců, převážně mladých Afghánců paštunské národnosti. Ministr uvedl, že zadržené imigranty čekají tři možná řešení: buď se dobrovolně vrátí zpátky do vlasti, zažádají o azyl, nebo podstoupí násilnou repatriaci. Zároveň dodal, že poslední možnost by se neměla týkat Afghánců, pokud bude situace v jejich domovině nadále kritická. Dnešní operace byla mimořádně významná: toto byl hlavní tábor, ale ještě dnes a také v nadcházejících dnech budou zbourány další, řekl ministr Besson rozhlasové stanici RTL. Uvedl, že rozhodně nešlo o žádnou humanitární organizaci, ale o základnu převáděčů a zneužívaných lidí, kteří jsou obětí násilí. Zdůraznil, že v tábořišti vládl zákon džungle a dodal, že ten na francouzském území nemůže trvat věčně.

Podle humanitárních organizací opustily tábor v posledních týdnech stovky uprchlíků, ve snaze uniknout zatčení. V tomto případě úřady zasáhly proti nejviditelnějšímu táboru v oblasti, v širším okolí Calais se jich však nachází mnohem více. V okolí města pobývají tisíce přistěhovalců – většinou z Afghánistánu, Iráku, Eritreje, Somálska nebo Súdánu, ale i Peršanů, či Kurdů. Stav trvá zhruba od roku 2002, kdy francouzské úřady uzavřely lokální tábor Červeného kříže v Sangatte. Náhlou snahu o pořádek v okolí Calais odůvodnil Besson zejména prudkým růstem kriminality v oblasti, kde místní obyvatelé čelí jak častým loupežím, tak fyzickým útokům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek