Z rozpočtu EU loni nejvíce těžilo Řecko, nejvíce přispělo Německo

22.09.2009
čtk

Z rozpočtu Evropské unie v loňském roce nejvíce těžilo Řecko následováno Polskem, zatímco největším čistým přispěvatelem zůstalo již tradičně Německo. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Evropské komise.

Řecko loni z rozpočtu obdrželo o 6,3 miliardy Eur (158 miliard Kč) více, než do něj vložilo, což odpovídá téměř třem procentům ekonomického výkonu země v daném období. Pro srovnání, čistý příjem Polska dosáhl 4,4 miliardy Eur. Německo do rozpočtu naopak vložilo o 8,8 miliardy Eur více, než z něj získalo. Mezi čisté přispěvatele patřily rovněž Rakousko, Británie, Itálie, Francie, Nizozemsko a Švédsko. Mezi čisté příjemce se naopak opět zařadily Španělsko, Portugalsko a 12 nejmladších členských zemí EU včetně České republiky.

Celkově bylo loni z rozpočtu v hodnotě 116,5 miliardy Eur vynaloženo zhruba 40 procent na opatření k tvorbě pracovních míst, výstavbu infrastruktury a posilování konkurenceschopnosti, zatímco zemědělské dotace se dle agentury Reuters na výdajích EU podílely 37 procenty. Unie v příštím roce zahájí jednání o výrazné revizi rozpočtu. Očekává se, že země, jako například Británie a Švédsko, budou volat po snížení zemědělských dotací, zatímco Francie bude tyto příspěvky bránit. Je rovněž jasné, že chudší členské země budou bojovat za zachování fondu pro regionální rozvoj.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek