Kohl před volbami podpořil Merkelovou

24.09.2009
čtk

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl promluvil do závěru kampaně před nedělními volbami do Spolkového sněmu. V rozhovoru pro bulvární deník Bild varoval před pokračováním vlády velké koalice jeho křesťanských demokratů (CDU/CSU) a sociální demokracie (SPD). Exkancléř rovněž odmítá výtky vůči současné předsedkyni CDU a kancléřce Angele Merkelové, že je v předvolební kampani málo bojovná.

Kohl v rozhovoru odmítl diskusi na téma, zda byla letošní předvolební kampaň v Německu i díky přispění údajně málo bojovné Merkelové nudná. Bývalý kancléř řekl, že jej to nezajímá, a podle něj by na to neměli hledět ani občané. Důležitý však je výsledek, jímž by podle Kohlova přání měla být většina hlasů pro rozumnou vládní koalici, a tu podle něj zajistí jasná většina pro černo-žlutou CDU/CSU-FDP).

Pokračování velké koalice by podle Kohla znamenalo další velký kompromis. A na základě velkého kompromisu nikdy nemůžete plně využít potenciál země tak, jak by vám to umožnila koalice, v níž strany stojí alespoň na podobném hodnotovém základě, poznamenal Kohl, jenž stál v čele několika černo-žlutých koaličních vlád. Velká koalice je však podle něj menším zlem ve srovnání s vládní většinou SPD, postkomunistické Levice a Zelených.

Diskusi o kampani Merkelové, jíž se někdy přezdívá Kohlovo děvče, označil za stejně zbytečnou jako nebezpečnou, neboť podle něj jde hlavně o program a obsah. Nejsme přece na soutěži krásy, v níž jde o nejlepší strategii volební kampaně nebo o nejhezčí televizní diskusi, prohlásil 79letý konzervativní politik.

Kancléř jednoty, jenž vydržel ve funkci spolkového kancléře od roku 1982 do roku 1998, si rovněž dělá starost kvůli velkému počtu lidí, kteří ještě nejsou rozhodnuti, zda půjdou k volbám. S pohledem na stranu Levice to chápu o to hůř. Obrázky ekonomického a ekologického stavu NDR, které nyní opět častěji vídáme v souvislosti s 20. výročím pádu zdi, přece musejí každému důrazně ozřejmit, kam by nás dovedla politika ryzího přerozdělování, varoval Kohl.

Kohl se na rozdíl od některých jiných bývalých politiků do předvolební kampaně nijak nezapojil. Kvůli posledním předvolebním průzkumům, které slibují volební drama, se však prý uvolil k rozhovoru pro Bild, jenž je Kohlovi a křesťanským demokratům tradičně nakloněn. Na předvolebních mítincích svých stran se v uplynulých týdnech objevili například sociálnědemokratický exkancléř Gerhard Schröder nebo bývalý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, jenž je stále čestným předsedou liberální FDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek