Portugalské parlamentní volby jsou za dveřmi

24.09.2009
čtk

Šance vládních socialistů a opozičních sociálních demokratů jsou vyrovnané. Ani jedna ze stran pravděpodobně nezíská absolutní většinu.

Jako zcela otevřený vidí výsledek nedělních parlamentních voleb analytici v Portugalsku. Šance obou největší stran jsou totiž v průzkumech poměrně vyrovnané a ani vládní socialisté premiéra Josého Sócratese, kteří mají mírný náskok, ani hlavní opoziční strana, pravostředoví sociální demokraté (PSD) pod vedením Manuely Ferreiro-Leiteové, zřejmě nezískají absolutní většinu.

Ať už ale zůstane premiérem Sócrates, či v čele vlády stane teprve druhá žena od pádu diktatury, hlavním úkolem nové vlády bude prosadit řadu nepopulárních reforem nutných k vysvobození hospodářství z vleklé krize. Zejména je třeba snížit rozpočtový deficit, za což si země vysloužila již několik varování od EU, a nastartovat hospodářský růst, který se loni dostal na nulu a letos patrně klesne až o 3,5 procenta.

Nepopulární reformy, jako například snížení státních výdajů omezením důchodů, a globální ekonomická krize, která zvýšila nezaměstnanost (letos v červnu 9,3 procenta), si přirozeně vyžádaly svou daň v politických preferencích. Letos v červnu utrpěli socialisté porážku ve volbách do Evropského parlamentu, když vyhrála opoziční PSD o pět procent. Hlasy socialistům může nyní sebrat i nejčerstvější aféra s údajnými odposlechy prezidenta Aníbala Cavaka Silvy, které údajně organizovala tajná služba podléhající premiérovi.

Poslední průzkumy před volbami přisuzují vládní PS kolem 35 procent hlasů a opoziční PSD o dvě až pět procent méně. Velmi pravděpodobné se tak jeví, že ani jedna ze stran nezíská po volbách absolutní většinu v parlamentu. PS by proto mohla uzavřít koalici s Levicovým blokem (BE), jemuž průzkumy dávají kolem deseti procent a který ale údajně spolupráci s PS odmítá. PSD by v případě vítězství mohla spolupracovat s Lidovou stranou (celým názvem Sociálnědemokratický střed/Lidová strana, CDS/PP), jíž přisuzují odhady kolem osmi procent.

Někteří analytici hovoří i možnosti velké koalice PS a PSD, která v zemi vládla v letech 1983 až 1985, kdy Portugalsko jednalo o vstupu do EU. Podle jiných komentátorů je to ale nyní nepravděpodobné kvůli osobním antipatiím šéfů obou stran – Sócratese a Leiteové, přezdívané v tisku železná lady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek