Mše s papežem se zúčastnilo 120.000 věřících

27.09.2009
čtk

Přibližně 120.000 lidí se dnes dopoledne v Brně zúčastnilo mše, kterou sloužil papež Benedikt XVI. Kromě věřících z Moravy a Čech přijeli také poutníci ze Slovenska, Polska, Rakouska či Německa. Asi dvouhodinová mše se odehrála v areálu, který byl vybudován na brněnském tuřanském letišti. Hlavním tématem bohoslužby i papežova kázání byla naděje. Přítomna byla i asi tisícovka duchovních.

Benedikt XVI. je první papež, který moravskou metropoli navštívil. Do Brna ráno přiletěl z Prahy, kde se v sobotu setkal s věřícími i s nejvyššími zástupci státu. Někteří z nich v čele s prezidentem Václavem Klausem se zúčastnili i dnešní mše.

V Brně papeže vítaly davy lidí s vatikánskými vlaječkami. V celé diecézi se rozezvučely kostelní zvony, z hradu Špilberk byla vypálena salva z děl. Papež po vystoupení z letadla projel papamobilem k hlavnímu pódiu a zdravil poutníky.

Ve svém kázání mimo jiné řekl, že víra v boha i naděje byla v moderní době přemístěna pouze do soukromé a pozemské roviny. V běžném životě se prosadila spíše víra ve vědecký a ekonomický pokrok. Ten ale podle papeže může být dvojznačný – otevírá možnosti pro dobro, zároveň má však i negativní dopady. Člověk sice potřebuje být osvobozen od materiální tísně, mnohem podstatnější však je, aby se zachránil před zlem, které postihuje ducha, zdůraznil Benedikt XVI. Papež zahájil svůj proslov dvěma větami v češtině a pokračoval italsky.

Při mši papež také požehnal 57 předmětům, mezi nimiž byly například základní kameny kostelů. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle před zahájením mše poděkoval Benediktu XVI. za naději, kterou přichází mezi české a moravské věřící upevnit.

Česká republika je považována za nejateističtější zemi Evropy, jižní Morava je v ní ale regionem se silnými tradicemi a nejvyšším počtem věřících hlásících se ke katolické církvi. Kromě poutníků z celé Moravy přišly především početné zástupy Slováků a Poláků. Také je papež v závěru setkání pozdravil v jejich mateřštině. Německy oslovil poutníky z Rakouska a Německa. Celkem na brněnskou mši přicestovalo podle odhadů 11.000 cizinců.

První stovky návštěvníků dorazily do areálu již v sobotu večer a noc poutníci strávili v dočasném stanovém městečku. Dálnice D1 se v sedmikilometrovém úseku, protínajícím Brno, změnila v obří parkoviště pro přibližně 2000 autobusů. Poutníci se do Tuřan přepravovali hlavně hromadnou dopravou. Dopravní komplikace zatím nevznikly.

Lékaři před a při mši ošetřili asi 19 lidí. Důvodem kolapsů bylo většinou to, že někteří poutníci nepili dost tekutin, protože nechtěli opustit svá místa v době čekání na papeže či přímo při mši.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek