Po volební prohře začal v německé SPD boj o funkce

02.10.2009
čtk

Devětašedesátiletého Franze Münteferinga zřejmě nahradí v čele sociální demokracie dosavadní ministr životního prostředí Sigmar Gabriel (50). Ten by měl mít podle agentury DPA čtyři zástupce, mezi nimiž figuruje například populární primátor Berlína Klaus Wowereit. SPD v nedělních parlamentních volbách získala jen 23 procent hlasů, což je nejhorší volební výsledek v poválečné éře.

Nucený odchod po 11 letech do opozice vyvolal uvnitř strany napětí a volání po změně neúspěšného vedení. Dosavadní předseda Müntefering den po volbách připustil, že se na listopadovém stranickém sjezdu už o funkci ucházet nebude.

Na uzavřených jednáních se špičky SPD podle zatím neoficiálních vyjádření dohodly, že vedení strany převezme pragmatický Gabriel, který si vydobyl ve vládě velké koalice s křesťanským blokem CDU/CSU pověst tvrdého vyjednávače. Vynutil si například zachování slibu předchozího kabinetu sociálních demokratů a Zelených zavřít do roku 2021 v Německu všechny jaderné elektrárny. Staronová kancléřka Angela Merkelová (CDU) a její nový koaliční partner, liberální FDP, jsou pro prodloužení této lhůty.

Výsledky vnitrostranických debat mají být oficiálně oznámeny v pondělí. Na novou generální tajemnici, která bude mít na starosti každodenní chod strany, by měla být navržena devětatřicetiletá dosavadní místopředsedkyně Andrea Nahlesová.

SPD sází na mladou političku

Počet místopředsedů má vzrůst z nynějších tří na čtyři a vedle Wowereita (56), o němž se po volbách v německých médiích spekulovalo jako o možném budoucím šéfovi SPD, se o post mají ucházet dosluhující ministr práce Olaf Scholz (51) a předsedkyně SPD v Severním Porýní-Vestfálsku Hannelore Kraftová (48).

Největším překvapením mezi uchazeči o místopředsednickou funkci je nepříliš zkušená teprve pětatřicetiletá Manuela Schwesigová, dosavadní ministryně sociální věcí v Meklenbursku-Předním Pomořansku a podle mnohých jedna z nejpohlednějších německých političek.

V čele poslanců SPD ve Spolkovém sněmu by podle dřívějších vyjádření měl stanout neúspěšný kancléřský kandidát sociálních demokratů Frank-Walter Steinmeier, který dosud řídil německou diplomacii.

Kompromis s postkomunisty

Komentátoři se shodují, že hlavním úkolem nového vedení bude nalezení shody s postkomunistickou Levicí, do jejíž řad odešla část nespokojených politiků sociální demokracie a která ve volbách odebrala SPD část voličů.

Dosavadní vedení sociálních demokratů před volbami vyhlásilo, že se stranou vedenou bývalým šéfem SPD Oskarem Lafontainem na spolkové úrovni spolupracovat nebude. Na zemské úrovni přitom obě levicová uskupení úspěšně spolupracují na berlínské radnici, vedené charismatickým Wowereitem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek