Rumunská koaliční vláda padla kvůli odvolání ministra vnitra

02.10.2009
čtk

Rumunská levicová koaliční vláda se ve čtvrtek rozpadla. Kvůli výměně na postu ministra vnitra z ní vystoupili ministři za Sociálnědemokratickou stranu (PSD). Premiér následně oznámil, že se zbývajícími ministry zajistí fungování prozatímní vlády na dobu 45 dní, než předstoupí před parlament s žádostí o podporu pro nový kabinet.

Po demisi ministrů PSD jsem v souladu s ústavou rozhodl, že s aktuálními členy zajistím fungování prozatímní vlády po dobu 45 dní, prohlásil premiér Emil Boc, šéf liberálních demokratů (PD-L), s nimiž PSD tvořila vládní koalici od prosince 2008.

Z prozatímních devíti ministrů bude dosavadní ministr spravedlnosti Catalin Predoiu pověřen řízením resortu zahraničních věcí a dosavadní ministr dopravy a infrastruktury Radu Berceanu bude dočasně řídit ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo zaměstnává 200 tisíc lidí

Podle předsedy PSD Dana Mircey Geoany sociálnědemokratičtí ministři rezignovali ze solidarity s ministrem vnitra Danem Nicou, kterého v pondělí premiér odvolal kvůli tomu, že nedávno připustil možnost podvodů v nadcházejících prezidentských volbách.

Bocovi liberální demokraté na rozdíl od sociálních demokratů podporují kandidaturu současného prezidenta Traiana Baseska. Nicovo prohlášení z minulého týdne si mnozí vyložili jako obvinění Bocovy strany ze snah zfalšovat hlasování.

Premiér v úterý prozatímním ministrem vnitra jmenoval Vasileho Blagu z PD-L, který je blízkým spojencem prezidenta. Basescu, jenž se ve sporu snažil hrát roli prostředníka, navrhl, aby do křesla ministra vnitra usedl nezávislý politik nebo člen opoziční strany. To sociální demokraté odmítli, protože podle koaliční smlouvy měli vést ministerstvo vnitra oni.

Jde o velmi vlivný resort, pod který například spadá vnitřní zpravodajská služba a který má na starosti organizaci prezidentských voleb. Ministerstvo má skoro 200.000 zaměstnanců.

Rumunsko prochází hlubokou ekonomickou recesí a kvůli tomu, aby mohla platit lidi zaměstnané ve státním sektoru, musela vláda požádat o půjčku od Mezinárodního měnového fondu. V uplynulých týdnech v zemi protestovali a stávkovali železničáři, soudci a někteří státní zaměstnanci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek