CDU/CSU a FDP zahájí jednání o nové německé vládě

05.10.2009
čtk

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, její bavorská obdoba Křesťanskosociální unie (CSU) a svobodní demokraté (FDP) dnes v Berlíně zahájí koaliční rozhovory o nové konzervativně-liberální vládě. Strany pravého středu si zajistily pohodlnou parlamentní většinu na příští čtyři roky ve volbách do Spolkového sněmu předminulý víkend.

Kancléřka Merkelová minulý týden vyjádřila přání, aby byla nová vláda sestavena nejpozději do 9. listopadu, kdy Německo oslaví 20. výročí od pádu Berlínské zdi. Předseda FDP Guido Westerwelle však naznačil, že jeho strana bude tvrdě vyjednávat bez ohledu na časový plán kancléřky. Postoje konzervativců a liberálů se podle něj výrazně liší například v bezpečnostní a zdravotnické politice.

Kromě programových záležitostí půjde v nastávajících rozhovorech o rozdělení ministerských postů. Velký boj se dá očekávat například kolem obsazení postu ministra financí, který dosud zastával sociální demokrat (SPD) Peer Steinbrück. Westerwelle by se mohl stát ministrem zahraničí, spekuluje se však o něm i jako o možném superministrovi pro finance a hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek