Konference britských konzervativců začíná ve stínu irského „ano“

05.10.2009
čtk

Ve stínu přesvědčivého schválení Lisabonské smlouvy v referendu v Irsku začíná v Manchesteru výroční konference britských opozičních konzervativců. Podle všech průzkumů jsou konzervativci jasnými favority parlamentních voleb, které se musí uskutečnit do konce června.

Šéf strany David Cameron a ministři jeho stínového kabinetu mají v úmyslu tradiční konferenci využít k představení škrtů, jimiž chtějí snížit rostoucí rozpočtový deficit, a programu na snížení nezaměstnanosti. Zatím však tuto agendu zastiňuje schválení Lisabonské smlouvy v Irsku, po němž roste tlak na Camerona, aby vyjasnil své záměry s Lisabonem.

Británie sice již smlouvu ratifikovala v parlamentu, ale Cameron slíbil v případě volebního vítězství konzervativců vypsat dodatečné referendum, pokud v době voleb dokument ještě nebude všude ratifikována. Odmítá však zatím říci, co udělá, pokud již smlouva v té době schválena bude.

Také v neděli v televizním rozhovoru zopakoval, že nechce ovlivňovat ještě neukončenou ratifikaci v Polsku a v ČR. Uvedl, že počítá s odkladem tří až šesti měsíců, o kterém nedávno mluvil český premiér Jan Fischer. K referendu za všech okolností, které by přineslo konzervativní vládě velké problémy ve vztazích s EU, ho tlačí silné protievropské křídlo ve straně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek