Británii čekají před volbami televizní debaty

06.10.2009
čtk

Před volbami na jaře 2010 ve Velké Británii poprvé v historii utkají před televizními kamerami vůdci třech hlavních politických stran. Cestu k debatám v americkém stylu otevřel souhlas premiéra Gordona Browna. Šéfové opozičních konzervativců a liberálních demokratů David Cameron a Nick Clegg již dříve debatu prosazovali.

Podle odpůrců povedou debaty k dalšímu soustředění na osobnosti politiků a opominutí toho, co prosazují. Ministerští předsedové debaty dříve odmítali nejen kvůli politickému riziku, ale i tradici pravidelného každotýdenního střetávání premiéra s předáky opozice v parlamentu.

Labouristé nemají co ztratit

Brown zdůvodnil svůj souhlas s debatami tím, že volby – které se nejspíš uskuteční v květnu – budou první volby globální éry. Je tedy správné, aby spolu strany hovořily o tématech nejen v parlamentu, ale i v jiných prostředích, kde se k nim přidá veřejnost, uvedl labouristický premiér.

Podle většiny komentářů ale už nemá předseda labouristické strany co ztratit – konzervativci dlouhodobě a výrazně vedou ve všech průzkumech. Televizní debata by mohla strhnout iniciativu na stranu labouristů.

Cameron a Clegg ve výhodě

Debaty budou zřejmě velkou výhodou pro Nicka Clegga, jehož liberální demokraté se na takto sledovanou tribunu zatím nikdy nedostali. Televizní střet také pomůže Cameronovi, který je obratným řečníkem a favoritem voleb, který nemusí riskovat a může hrát na remízu.

Naopak Gordon Brown v televizi vystupuje spíš neobratně a nejistě. Labouristé ale doufají, že na rozdíl od parlamentu bude moci jít do větších podrobností a ukázat, že důkladně ovládá ekonomická a další témata – na rozdíl od Camerona, který podle nich spoléhá jen na nablýskanou prezentaci.

Proběhnou debaty stínových ministrů?

Zatím ještě není jasný formát. Hlavní britské televize BBC, ITV a BSkyB společně navrhly, že každá z nich uspořádá jednu debatu se všemi třemi lídry.

Konzervativci se nechali slyšet, že jsou pro debaty během krátké kampaně před volbami. Labouristé by ale chtěli, aby už na podzim debatovali jednotliví ministři se svými stínovými protějšky a na ně aby navázali šéfové stran. Tyto diskuse by podle nich byly na různých místech po celé zemi před publikem nerozhodnutých voličů.

Mediální poradci obou stran se ale shodují, že klíčový pro úspěch debat budou i pravidla a především moderátor debaty. Pokud to špatně dopadne, demokracii to neposílí, ale bude ji to banalizovat. Pokud budeme mít štěstí, debata bude v Británii vítanou novinkou a více zapojovat voliče, napsal v nedělníku The Observer komentátor Andrew Rawnsley.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek