Nová řecká vláda: Méně ministrů a více žen

06.10.2009
čtk

Nový řecký premiér Jorgos Papandreu složil přísahu a připravuje svou vládu. její složení má oznámit dnes večer. Díky výraznému vítězství Panhelénského socialistického hnutí (Pasok) může podle analytiků prosadit osobnosti podle své volby, bez ohledu na tlaky ve straně.

Papandreovo Panhelénské socialistické hnutí (Pasok) získalo v nedělních předčasných volbách téměř 45 procent hlasů. V jednokomorovém parlamentu tak má pohodlnou většinu 160 mandátů. Dosud vládnoucí Nová demokracie získala jen 33,48 procenta hlasů.

Sedmapadesátiletý Papandreu, bývalý ministr zahraničí, složil dopoledne v prezidentském paláci přísahu za přítomnosti prezidenta Karolose Papuliase a hlavy řecké pravoslavné církve Hieronymose, jak to předepisuje řecká ústava.

Je již třetím Papandreem, který stojí v čele řecké vlády. Jeho dědeček Jorgos byl premiérem v letech 1944 až 1945 a znovu 1963 až 1965. Jeho otec Andreas dominoval řecké politice jako šéf Pasoku od roku 1981 do své smrti v roce 1996. Většinu tohoto času byl navíc premiérem.

Hospodářství povede zkušený ekonom

Nová vláda, jejíž složení má podle médií Papandreu večer oznámit, bude méně početná a má v ní být více žen (v konzervativní vládě byly dvě ženy). Stávajících 16 ministerstev má být rekonstruováno a vzniknout mají tři nová, včetně ministerstva životního prostředí, energie a klimatických změn.

V čele ministerstva hospodářství a rozvoje, by podle médií mohl stanout sedmapadesátiletý Luka Katselli, absolvent americké Princetonské univerzity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek