Picasso v Jihlavě

07.10.2009
Euroskop

Grafiky, kresby, plakáty jednoho z „otců zakladatelů“ evropského moderního umění Pabla Picassa můžete shlédnout do 7. listopadu v jihlavské galerii v Domě Gustava Mahlera.

Vystavená díla pocházejí z kolekce Picassových prací z Kunstmusea v německém Heidenheimu. Je to především unikátní sbírka Picassových plakátů, které umělec vytvořil během svého pobytu v jihofrancouzském hrnčířském městě Vallauris, kde vytvářel návrhy plakátů propagující prodej místní keramiky. Kromě nich pak připravoval i plakáty pro býčí zápasy, které se konaly v okolí městečka.

Jeden z picassových návrhů plakátů pro jihofrancouzské městečko Vallauris (výřez).

Plakáty se staly základem heidenheimské sbírky, která byla postupně doplňována grafickými listy s podobnými náměty. Dnes sbírku tvoří více než 160 grafických listů a 80 návrhů plakátů. V Jihlavě, která je partnerským městem Heidenheimu, je vystaveno 56 prací, které patří k vrcholným exponátům heidenheimské galerie.

Dům Gustava Mahlera, Znojemská 4, 586 01 Jihlava. Otevřeno je út – ne 10-12, 13-18. Další informace získáte najihlava www.picassovjihlave.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek