Cameron chce Británii „znovu postavit na nohy“

09.10.2009
čtk

Šéf britských opozičních konzervativců David Cameron slíbil „postavit Británii znovu na nohy“, pokud vyhraje parlamentní volby. V závěrečném projevu na stranické konferenci v Manchesteru ostře kritizoval vládní labouristy a zdůraznil, že jeho vláda omezí stát, bude podporovat odpovědnost a zreformuje školství a sociální systém. Neřekl, zda uspořádá referendum o Lisabonské smlouvě, ale prohlásil, že Evropská unie potřebuje decentralizaci.

Konzervativci jsou ve všech průzkumech favority před volbami, které musí být do června 2010. Konference a především Cameronův projev měly představit konzervativce jako stranu připravenou vládnout. Pokud vyhrají konzervativci volby, nastanou obtížné časy, ale toryové jsou ke zkoušce připraveni, řekl Cameron.

Cameron: Budeme muset čelit kultuře nezodpovědnosti

Přislíbil rychle provést bolestné škrty ve státních výdajích. Budeme potřebovat v Británii čelit kultuře nezodpovědnosti a to bude pro mnoho lidí obtížné, dodal. Pokud obnovíme odpovědnost, můžeme postavit Británii opět na nohy.

Dlouze hovořil o tom, jak konzervativci napraví podle nich pochroumanou společnost a jak budou bojovat se závislostí na sociální podpoře, jak se postaví zločinnosti a protispolečenskému jednání a jak zlepší fungování zdravotnictví. Konzervativní vláda podle něj bude podporovat práci, podnikání, spořivost a rodinu.

Úvod konference zastínily kontroverze kolem toho, za jakých okolností by konzervativci vyhlásili referendum o Lisabonské smlouvě. Cameron již dříve slíbil, že referendum vypíše, pokud smlouva nevstoupí do voleb v platnost. Ve snaze nepobouřit protievropské křídlo ve straně se ale vyhýbal odpovědi na to, co udělá, pokud už bude text ratifikován ve všech zemích EU, a nic nového neřekl ani dnes.

EU by měla působit v otázkách klimatu a při šíření volného obchodu

Prohlásil jen, že Evropská unie potřebuje decentralizaci, průhlednost a povinnost skládat účty. Navrhl, aby unie působila tam, kde může opravdu pomoci, tedy v boji s klimatickou změnou a při šíření volného obchodu. Současně by se měly členským zemím vrátit pravomoci, které by EU neměla mít, uvedl bez dalších podrobností.

O referendu se zmínil, jen když oznámil, že stínový ministr zahraničí William Hague bude funkci zastávat i ve skutečném kabinetu. Označil ho za muže, který vede naši kampaň za referendum.

Cameron také slíbil zvýšit počet vojáků v Afghánistánu. Zopakoval, že chce začít se snižováním rozpočtového deficitu hned po volbách, přestože labourističtí ministři tvrdí, že předčasné škrty povedou k prodloužení recese. Čím déle budeme čekat, tím větší účet budou muset naše děti zaplatit, řekl.

Jinak se Cameron držel klasických konzervativních témat a současně útočil na labouristy i zleva. Lidé se podle něj cítí bezmocní tváří v tvář přebujelému státu. Obvinil labouristy, že se za jejich vlády zvýšila nerovnost, nezaměstnanost i chudoba. Selhali jste a tak je na nás, na moderní konzervativní straně, aby bojovala za ty nejchudší, řekl Cameron.

Cameron připomíná analytikům Blaira

Termín moderní konzervativní strana, stejně jako styl celé prezentace mladého a dynamického lídra místním analytikům připomíná Tonyho Blaira před volbami v roce 1997, které přinesly labouristům drtivé vítězství. Také Blair tehdy prosazoval novou Labouristickou stranu a její posun ke středu.

Camerona překvapivě z videozáznamu uvedl frontman U2 Bono, který ocenil, že toryové nechtějí snížit mezinárodní rozvojovou pomoc. Bono promluvil před týdnem také na sjezdu labouristů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek