Británie: Náskok konzervativců se snížil na deset procent

13.10.2009
čtk

Náskok britských konzervativců před vládními labouristy se snížil na deset procent. Vyplývá to z průzkumu dnes otištěného v deníku The Times, podle něhož jde o nejnižší rozdíl mezi oběma stranami od letošního ledna.

Konzervativce by volilo 40 procent dotázaných a labouristy 30 procent, uvádí průzkum institutu Populus. Oproti minulému měsíci se zvýšila obliba labouristů o tři procenta a konzervativci si pohoršili o procento. Liberální demokraté zůstali na 18 procentech.

List The Times poznamenal, že konzervativci tak nezaznamenali obvyklé zvýšení popularity po výroční stranické konferenci, která vyvolává velkou mediální pozornost. Konzervativci měli konferenci minulý týden, labouristé o týden dřív.

Labouristický premiér Gordon Brown musí vyhlásit volby do začátku června 2010. Nejčastěji se hovoří o květnovém termínu. Analytici se shodují, že určitou naději by labouristům mohlo dát jen rychlé ekonomické oživení, a proto nebudou s vyhlášením voleb spěchat.

Předáka konzervativců Davida Camerona by nyní chtělo za premiéra 45 procent dotázaných a Browna 30 procent. Před rokem během bankovní krize vedl Brown nad Cameronem 52 ku 32 procentům.

Dnes zveřejněný průzkum přišel před znovuotevřením skandálu kolem poslaneckých výdajů. Kontroverze se týkají všech politických stran, ale dosud nejvíce v očích veřejnosti poškodily vládní labouristy.

Všichni poslanci v pondělí dostali dopis se závěry nezávislého vyšetřování, které z pověření vlády vedl bývalý státní úředník Thomas Legg. Jeho závěry se dotkly vedoucích představitelů všech hlavních stran.

Gordon Brown má vrátit 12.415 liber především za poplatky za úklid. Liberální demokrat Nick Clegg by měl proplatit 910 liber za údržbu zahrady v poslaneckém domě. Cameron má poskytnout více informací o hypotéce na dům ve svém volebním okrsku v roce 2006. Cameron již v červnu vrátil 218 liber, které si nechal v souvislosti s hypotékou proplatit navíc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek