Dcera poradce íránského prezidenta požádala v Německu o azyl

13.10.2009
čtk

Dcera jednoho z poradců íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda požádala v Německu o politický azyl. Nardžesa Kalhorová přijela do Norimberku na festival filmů zabývajících se lidskými právy. Teď je v ubytovně pro čekatele na azyl a agentuře AFP řekla, že má strach se vrátit do Íránu, protože ji tam čekají potíže.

Mám už dlouho politické neshody s otcem. Rok a půl žiji s matkou, řekla pětadvacetiletá Íránka. Její otec Mahdí Kalhor je Ahmadínežádovým poradcem pro kulturní a mediální záležitosti.

Jeho dcera představila svůj film s názvem Mříž na festivalu začátkem října a zatím má platné vízum. Jsem si jistá, že otec můj film neviděl, že neví o tom festivalu ani to, kde jsem. Přijet sem bylo moje přání. Přijela jsem kvůli filmu a chci ve filmování pokračovat, řekla Nardžesa v rozhovoru, který se objevil na serveru YouTube.

Její krátkometrážní film je kritikou mučení a krutosti totalitního režimu. Íránka ho natočila loni a inspirovala se v něm povídkou Franze Kafky V kárném táboře.

Norimberský festival se konal od 30. září do 11. října. Jeho organizátoři Nardžesu řadí k íránské opozici a chtějí ji pomoci v azylovém řízení.

Její otec řekl íránské tiskové agentuře IRNA, že nezná detaily o dceřině filmu ani o jejím úmyslu odejít ze země. Domnívá se, že ji podporují íránské opoziční kruhy. S Nardžesinou matkou se prý rozvedl před rokem kvůli názorovým neshodám, protože jeho bývalá žena je zapřisáhlou odpůrkyní prezidenta Ahmadínežáda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek