ECB kritizuje šrotovné, ekonomice jako celku nepomáhá

15.10.2009
čtk

Evropská centrální banka v pravidelné měsíční zprávě kritizovala šrotovné, které některé země EU zavedly na podporu automobilového průmyslu. Podle ECB šrotovné tento sektor podpoří jen dočasně a na úkor jiných sektorů. Banka varovala, že ekonomice jako celku to neprospěje.

Šrotovné zavedly například Německo, Itálie, Francie, Španělsko, Británie či Slovensko. Kupující díky programům získává slevu na nákup nového auta, pokud ho vymění za starší a méně ekologický model.

Podle ECB šrotovné přilákalo zákazníky a pomohlo zastavit propad prodeje automobilů. Děje se tak ale na úkor nákupu jiných velkých položek. Zdá se, že pozitivní přispění z prodeje aut v první polovině 2009 bylo z velké části vykompenzováno odpovídajícím negativním příspěvkem od dalších nákupů, uvedla ECB. Poptávka po dalších velkých nákupech, jako je nový nábytek, ale také opravy aut, se utlumila.

Česko zatím váhá

Banka také varovala, že prodej se pravděpodobně sníží okamžitě poté, co vláda zastaví program. Šrotovné také může uměle zpozdit potřebné strukturální změny v automobilovém průmyslu, napsala agentura Reuters.

Šrotovné nedávno kritizoval ve svém vydání i list Wall Street Journal Europe. Podle něj šrotovné v praxi ničeho nedosáhlo a ekonomice uškodilo.

V Česku zatím šrotovné zavedeno nebylo. Poslanecká sněmovna sice v září přehlasovala prezidentské veto sociálnědemokratického zákona, který umožňuje v Česku zavedení šrotovného. O jeho spuštění však má rozhodnout vláda, a ta se k tomu zatím nechystá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek