Nestálými členy Rady bezpečnosti OSN jsou Libanon a Bosna

15.10.2009
čtk

Mezi nestálé členy Rady bezpečnosti OSN pro roky 2010 a 2011 byly dnes zvoleny Libanon a Bosna a Hercegovina. Podle agentury Reuters stojí za tímto krokem diplomatů snaha pomoci těmto zemím k dosažení politické stability. Dvojici doplní Brazílie, Gabon a Nigérie.

Kvůli přetrvávajícím politickým a bezpečnostním problémům jsou Libanon a Bosna pravidelně předmětem jednání Rady bezpečnosti OSN. Na jihu Libanonu, kde dříve často docházelo ke konfliktům se sousedním Izraelem, je rozmístěno zhruba 12.500 příslušníků mírových sil OSN. Bosna se ještě nedočkala stability od války v první polovině devadesátých let minulého století. V zemi dohlíží na pořádek mise mezinárodního společenství.

Zkušenost s členstvím v radě jim pomůže posílit vládní systémy a činit rozhodnutí v mezinárodních záležitostech, řekl o Libanonu a Bosně britský ambasador John Sawers. Diplomaté očekávají, že Libanon bude jednat s arabskými státy i přesto, že v mnoha věcech zastává jiné postoje než jeho regionální partneři. Podle pozorovatelů se ale zdrží hlasování, když na programu bude jednání o sankcích vůči Íránu. Naopak v jednáních o izraelsko-palestinských problémech se od Libanonu neočekává tak vyhraněný postoj jako například u Libye.

Bosenský ministr zahraničí Sven Alkalaj řekl, že zvolení do Rady bezpečnosti je pro jeho zemi poctou. Sarajevo bude podle něho zastávat politiku ochranné diplomacie, která nedovolí další krizi a ztrátu životů, které postihly Bosnu.

Radu bezpečnosti OSN tvoří pět stálých členů – USA, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína. Nestálých členů je deset a jsou voleni na dva roky. Kromě nově zvolených budou příští rok mezi nestálými členy také Uganda, Japonsko, Mexiko, Turecko a Rakousko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek