Bude Blair evropským prezidentem?

19.10.2009
čtk

Rozruch kolem ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice vyvolal v Británii nejen diskusi o případném britském referendu o smlouvě, ale také spekulace, zda se nedávný premiér Tony Blair stane novým „prezidentem“ Evropské unie. Většina reakcí na tuto variantu, kterou umožní naplnění Lisabonské smlouvy, ukázala, že Blair zůstává na britských ostrovech kontroverzní a polarizující postavou – především kvůli irácké válce.

Labourista Blair ustoupil po deseti letech na Downing Street v červnu 2007 svému dlouholetému ministru financí Gordonu Brownovi a přenechal mu premiérské křeslo. Kromě toho, že se stal mezinárodním emisarem pro Blízký východ vydělává statisíce přednáškami po celém světě.

Právě finance spojené s funkcí evropského prezidenta nechybí v žádném článku o Blairovi a jeho evropských ambicích a v pravicových listech bývají prezentovány jako jeho klíčový motiv pro získání funkce. Bulvární Daily Mail tak napsal, že Blair by si mohl v Bruselu přijít za pět let na 3,5 milionu liber (skoro sto milionů korun). Označil ho na titulní stránce za Boney Blaira v narážce na jeho bonapartovské politické ambice a jeho ženu za Cherie Antoinette. Ale z Blaira je na rozpacích i centristický tisk a samotní Britové, kteří by ho v nové funkci ve většině raději neviděli.

Lisabonská smlouva předpokládá vytvoření funkce předsedy Rady EU sdružující členské státy unie. Tento prezident, který by měl dát unii rozpoznatelnou tvář, by byl zvolen na 30 měsíců.

Blaira za evropského prezidenta chce Itálie, Británie a Irsko

I když český prezident Václav Klaus Lisabon ještě nepodepsal, britské listy již pokládají Blaira za favorita na prestižní funkci a zjišťují, jakou má v jednotlivých členských zemích podporu. Česká republika je podle The Times i The Independent v desetičlenné skupině zemí s neutrální pozicí, mimo jiné se Slovenskem, Finskem či Nizozemskem. Výraznými zastánci Blaira jsou Itálie, Británie a Irsko, spíš pro něj je osm států včetně Francie a Španělska. Mírně proti jsou prý Německo, Polsko a Švédsko a zásadně s Blairem nesouhlasí Rakousko, Belgie a Lucembursko.

Těm vadí především fakt, že zastupuje velkou členskou zemi, což by mohlo znamenat ohrožení zájmů malých států. Dosavadní Blairův zastánce, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, v posledních dnech poněkud ubral, když připustil, že jeho handicapem je fakt, že Británie není v eurozóně.

Proti Blairovi mluví i nevraživost konzervativců, které porazil ve třech volbách po sobě. Minulý týden se dali slyšet, že když bude prezidentem Evropy a oni vyhrají volby, bude to znamenat trvalou diplomatickou válku. Blairovi odpůrci také připomínají, že když si měl při irácké válce vybrat mezi Amerikou a Evropou, tak se přiklonil k tehdejšímu prezidentovi Georgi Bushovi.

Blair čelí v Británii kritice kvůli irácké válce

Sám Blair kampaň nevede a odmítá mluvit o funkci i neoficiálně. Jeho zastánci tvrdí, že na britské poměry se jako premiér nebývale snažil přiblížit zemi unii a že tak proevropského premiéra Britové neměli a mít nebudou. Stejně tak přes veškeré výhrady je politickou těžkou váhou, je mimořádně obratným politikem a světoví státníci ho znají a respektují.

Ale to samé se nedá říci o Britech. Podle průzkumu z minulého týdne je proti Blairovi v Bruselu 47 procent Britů, zatímco jen 35 procent by bylo pro.

List The Independent se také zeptal svých čtenářů, co si o takové možnosti myslí. Negativní názory převažovaly nad pozitivními v poměru 20 ku jedné, když hlavní výčitky se týkaly irácké války a údajných Blairových lží při její obhajobě. Řada čtenářů vyslovila názor, že místo do Bruselu by měl směřovat do Haagu před tribunál pro válečné zločince.

Proti Blairově kandidatuře se překvapivě vyslovil i jeho bývalý poradce pro evropské záležitosti Stephen Wall. Časopisu European Voice řekl, že výběr tak výrazného kandidáta není nezbytně dobrý nápad. Vyslovil se pro zvolení prezidenta z malé členské země, což by bylo vítaným sjednocujícím signálem.

Připomněl také, že jeho pravomoci budou značně omezené. Kdyby prezident USA zavolal prezidentu Tony Blairovi a zeptal se ho na něco, tak by Blair mohl pouze odpovědět, že to zkonzultuje s 27 vládami a uvidí, co se dá dělat, řekl Wall.

Vizitky možných kandidátů na evropského prezidenta

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek