Barroso: Jmenování nové EK závisí na ratifikaci „Lisabonu“ v ČR

20.10.2009
čtk

Jmenování nových eurokomisařů závisí na tom, jak dopadne a bude dokončen proces ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice. Vyplynulo to z dnešního vyjádření předsedy Evropské komise Josého Barrosa před poslanci Evropského parlamentu.

Mandát současného sboru komisařů vyprší na konci října. Dá se však očekávat, že komise zůstane ve funkci o něco déle, což umožňují i unijní pravidla. Barroso řekl, že noví komisaři by se měli jmenovat až poté, co bude ujasněn právní základ, na němž se bude nový sbor formovat.

Podle stávajících pravidel by se totiž musel počet komisařů snížit. Lisabonská smlouva o reformě EU však počítá s tím, že si každá země svého komisaře zachová.

Vše závisí na ukončení ratifikačního procesu v České republice, poznamenal Barroso, který bude stát i v čele další komise. Poznamenal také, že podle něj složitě dojednávanou smlouvu už přijaly demokratickým způsobem všechny členské země, ať už Irové v referendu, nebo zbytek států v parlamentu.

To je i případ Česka. V něm smlouvu podpořily vláda i zákonodárný sbor, avšak stále chybí podpis prezidenta Václava Klause. Ten případné připojení svého podpisu podmínil tím, že ČR získá výjimku z listiny základních práv, která by se po vstupu Lisabonu v platnost stala právně závaznou. Klaus se obává, že by tato charta mohla otevřít cestu k prolomení takzvaných Benešových dekretů.

Kromě otázek týkajících se ratifikace Lisabonu dnes šéf komise musel europoslancům ve zhruba hodinové debatě odpovídat i na různé další dotazy týkající se například dopadů současné vážné hospodářské krize na sociální oblast, problematiky globálního oteplování, problémů automobilky Opel či třeba záležitostí spojených s uvolňováním bariér na vnitřním trhu v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek