The Guardian: vláda USA znepokojena euroskepticismem toryů

21.10.2009
čtk

V americké vládě roste znepokojení nad tím, že by euroskepticismus britských konzervativců mohl oslabit schopnost příští britské vlády ovlivňovat události v Evropské unii. Napsal to z Washingtonu britský list The Guardian. Podle něj americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová při neformálních rozhovorech v Evropě dala najevo, že by bylo nerozumné snažit se zlikvidovat Lisabonskou smlouvu.

Obavy podle britského listu také vzbuzují někteří spojenci konzervativců v Evropském parlamentu, především lotyšská strana Za vlast a svobodu a šéf nové frakce Michal Kamiński, který zpochybnil potřebu omluvy Poláků za židovský pogrom ve městě Jedwabne za druhé světové války.

Clintonová ve čtvrtek přijme konzervativního stínového ministra zahraničí Williama Haguea. Britské volby musí být do června 2010 a všechny průzkumy ukazují na vítězství opozičních konzervativců.

Podle The Guardian vlivné židovské organizace v USA vyzývají Clintonovou, aby s Haguem mluvila i o spojencích konzervativců v EP. Ředitel jedné z nejvýznamnějších organizací bojující proti antisemitismu, Ligy proti hanobení, Abraham Foxman řekl, že lidé mimo Evropu mají právo vznášet morální otázky, především proto, že nové uskupení legitimizuje extremismus, bigotnost, popírání holokaustu a revizionismus holokaustu.

Myslím, že Winston Churchill by se obrátil v hrobě. Je to urážka tradic této velké strany, uvedl ředitel newyorské organizace Národní výbor pro americkou zahraniční politiku George Schwab.

USA chce, aby v centru rozhodování byly Británie, Německo a Francie

Obecně chce administrativa prezidenta Baracka Obamy, aby vláda jejího nejbližšího spojence v Evropě byla v centru rozhodování na kontinentě spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, píše britský list. Potvrdil to nedávno při svém nástupu v Londýně i nový americký velvyslanec Louis Susman.

Nevidím ve vytvoření nové frakce žádní výhody. Vidím jen nevýhody, řekl podle The Guardian nejmenovaný americký představitel. V životě je normálně nejlepší dělat věci, když jsou výhodné.

Podle evropských diplomatů se Clintonová domnívá, že by bylo nerozumné snažit se jít proti Lisabonské smlouvě v nepravděpodobném případě, že by nebyla ratifikována v době, kdy toryové nastoupí k moci. Podle ní by bylo stejně nerozumné, aby se konzervativci snažili odstoupit od předcházejících smluv EU, uvedl The Guardian.

Hillary Clintonová je znepokojena, že by toryové nehráli v Evropě vedoucí úlohu, řekl jeden evropský diplomatický zdroj. Americká administrativa si nemyslí, že když máte blízko k jednomu, nemůžete mít blízko k druhému. Spojené státy chtějí, aby Británie byla v Evropské unii plně angažovaná. Tím je Británie pro Američany ještě důležitější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek