Francie začne odpojovat „piráty“ od internetu

23.10.2009
čtk

Od příštího roku začne ve Francii platit zákon, který dovoluje odpojit od internetu uživatele, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu. Zákon proti internetovému pirátství ve čtvrtek večer potvdrdila Francouzská ústavní rada. K častému či občasnému stahování dat se přiznalo 24 procent Francouzů.

Podle upravené verze zákona může soudce ve zkráceném řízení nařídit odpojení počítače. Dubnový výzkum agentury Ifop ukázal, že zákon odmítá 60 procent uživatelů internetu ve Francii. Ještě více lidí (69 procent) se domnívá, že norma nebude účinná.

Jako první se k zákonu kriticky vyslovila organizace Reportéři bez hranic. Proti zákonu protestovala již dříve socialistická opozice. Tvrdila, že zkrácené řízení nedává prostor na obhajobu a bere uživatelům internetu právo na spravedlivý proces. Poslanci Socialistické strany odmítli již původní variantu zákona – nelíbilo se jim, aby internetové zloděje duševního vlastnictví trestal bez soudu speciálně vytvořený úřad.

V tom s nimi Ústavní rada souhlasila, a vládní pravice musela text přepracovat. Nyní prošel zákon téměř beze změn. Rada změnila pouze odstavec, který mění způsob náhrady škod za porušení zákona o duševním vlastnictví. V původní verzi měl výši pokuty stanovovat úřední dekret, Rada dala tuto pravomou pouze soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek