Povede David Miliband zahraniční politiku EU ?

23.10.2009
čtk

Po bývalém premiérovi Tonym Blairovi je ve hře o významné posty v nové Evropské komisi další kandidát – ministr zahraničí David Miliband. Podle britského tisku se jeho jméno zmiňuje v Bruselu, v Paříži i ve Skandinávii. Šance Tonyho Blaira na zvolení „prezidentem“ EU naopak klesají.

Britské listy se shodují, že o Milibandových ambicích může napovědět jeho pondělní projev v Londýně o budoucnosti Evropské unie po přijetí Lisabonské smlouvy.

Proevropský ministr v Brownově vládě

Podle The Guardian čtyřiačtyřicetiletý Miliband nedávno udělal dojem na evropské politiky při přednášce v Paříži. Stejně tak často doma útočí na konzervativce kvůli jejich evropské politice a rozhodnutí rozejít se v Evropském parlamentu se středopravými stranami hlavního proudu a vytvořit euroskeptické spojenectví s východoevropskými pravičáky.

Podle The Guardian nejmenovaný švédský ministr tento týden řekl, že Miliband patří mezi kandidáty na nového ministra zahraničí EU. List také cituje vlivného bývalého německého diplomata, podle něhož Miliband v Paříži ukázal brilantní strategické uvažování a byl by pro EU ideálním ministrem zahraničí.

Miliband na nás dělá dobrý dojem, protože má dobrou bilanci, pokud jde o EU, řekl deníku The Times nejmenovaný belgický diplomat. Miliband je prý také vnímán jako nejvíce proevropský člen labouristického kabinetu premiéra Gordona Browna.

Brusel nebo vedení labouristů?

Varianta Miliband ale závisí na několika faktorech. Neví se, zda má o funkci zájem, a bude záležet na tom, jak dopadnou Blairovy ambice. Kromě toho by Milibandův odchod do Bruselu před volbami v Británii příští rok zaváněl defétismem a zhatil by také jeho šance stát se novým šéfem labouristů.

Zatím se nejvíce mluvilo o tom, že by se novým prezidentem unie mohl stát Tony Blair. The Guardian cituje vysoce postavené evropské zdroje, podle nichž chtějí středopravé strany vládnoucí ve většině zemí EU tuto funkci pro některého svého kandidáta. Pokud by to tak dopadlo, zahraniční politika by připadla nějakému sociálnímu demokratovi, což by podpořilo Milibandovy vyhlídky. Také podle The Times je v EU přijatelnější Miliband než jeho někdejší šéf, který popudil řadu Evropanů spojenectvím s USA při irácké válce.

Funkci vysokého představitele unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku zavádí, stejně jako post předsedy Evropské rady, libanonská smlouva. The Guardian poznamenal, že nová funkce má tak krkolomný název proto, že Britové při jednání o smlouvě byli proti tomu, aby se šéf evropské zahraniční politiky jmenoval ministr zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek