Rasmussen: NATO musí v Afghánistánu posílit

23.10.2009
čtk

Posílení pozice Severoatlantické aliance v Afghánistánu a výcvik afghánských bezpečnostních sil – to je podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena směr pro tuto středoasijskou zemi. Uvedl to na neformálním setkání ministrů obrany členských států NATO v Bratislavě.

Cíl mise je jasný: zabezpečit, aby Afghánistán už nikdy nepředstavoval hrozbu pro mezinárodní společenství, řekl v úvodním proslovu Rasmussen.

NATO plánuje postupně předávat kontrolu nad válečnými operacemi afghánským bezpečnostním silám, ale nepředpokládá stažení žádného z více než 100.000 aliančních vojáků, kteří by v zemi měli zůstat do konce války, napsala AP.

Rasmussen zdůraznil, že nová koncepce aliance musí obsahovat postupy boje proti povstalcům i proti teroristům, kteří prakticky denně na koaliční a vládní vojáky útočí. Cílem jednání v Bratislavě však ještě nebylo přijetí konkrétních rozhodnutí.

Na jednání ministrů se objevil také velitel aliančních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal. Ten nedávno požádal amerického prezidenta Baracka Obamu o posily – jinak prý hrozí, že NATO povstalce neporazí.

V Afghánistánu nyní působí asi 65.000 amerických vojáků a na 35.000 mužů z dalších zemí aliance včetně zhruba 500 příslušníků české armády. Americký ministr obrany Robert Gates v Bratislavě ale žádný přesný počet vojáků neuvedl. Nejdříve je nutné vyhotovit strategii, pak se můžeme bavit o číslech, řekl ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek