Švédské předsednictví vítá Klausova slova k „Lisabonu“

23.10.2009
čtk

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt přivítal vstřícná slova prezidenta Václava Klause o jednáních k výjimce z Lisabonské smlouvy pro Česko. Klaus uvedl, že švédský návrh odpovídá jeho představám o případné české výjimce z Listiny základních práv EU. Unie se bude tímto návrhem zabývat na svém nadcházejícím summitu příští týden v Bruselu.

Vítám stanovisko prezidenta Klause. Předsednictví EU s tím bude pracovat na následujícím summitu EU, uvedl Reinfeldt.

Přesná podoba výjimky není zcela jasná. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho by však mohla být obecná – mohlo by jít o slova Česká republika a o čárku, která by se přidala k polské a britské výjimce. Kvůli takovému řešení by zbývající členské státy EU nemusely Lisabonskou smlouvu znovu ratifikovat.

Česko je poslední zemí EU, která dosud Lisabonskou smlouvu neratifikovala. K tomu chybí podpis prezidenta Klause, který také čeká na rozhodnutí českého ústavního soudu. Ten se 27. října bude zabývat návrhem skupiny senátorů žádajících posouzení Lisabonské smlouvy.

Klaus mezitím oznámil, že chce pro ČR získat trvalou výjimku z uplatnění Listiny základních práv EU. Zdůvodnil to obavami z případných majetkových nároků sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z tehdejšího Československa.

Podle Füleho by na říjnovém unijním summitu měli představitelé členských zemí slíbit, že česká výjimka bude při nejbližší změně evropského práva schválena. O konkrétní formě a obsahu výjimky pro Česko se podle něj stále jedná na úrovni prezidenta, premiéra a švédského předsednictví. Jednání jsou podle něj konstruktivní a je patrný určitý optimismus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek