Evropské extremistické strany se spojily

24.10.2009
čtk

Maďarské extremistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) v Budapešti založilo spolu se čtyřmi dalšími nacionalistickými stranami z Itálie, Francie, Švédska a Belgie jednotný Spolek evropských národních hnutí, napsala dnes agentura AP. Evropští extremisté prý očekávají, že se k jejich hnutí brzy připojí další soukmenovci z Británie, Rakouska, Španělska a Portugalska.

Extremistická aliance bude podle členů v opozici vůči Evropské unii a globalizaci. Hnutí bude prosazovat práva jednotlivých zemí a jeho důležitý význam bude spočívat také v tom, že ukáže, že nacionalismus nevede k válkám, prohlásil místopředseda francouzské Národní fronty Bruno Gollnisch.

Je to důležitý krok… pro obrodu suverénních národů, prohlásil šéf švédských nacionalistů Marc Abramsson. Jde o boj za naši vlastní kulturu a dědictví.

Součástí hnutí se stala francouzská Národní fronta, italské neofašistické Sociální hnutí – Tříbarevný plamen, švédští Národní demokraté a belgická Národní fronta.

V červnových volbách do Evropského parlamentu zaznamenaly krajně pravicové strany překvapivý úspěch. Například Jobbik skončil v Maďarsku na třetím místě se ziskem 14,77 procenta hlasů, což extremistům vyneslo tři poslanecká křesla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek