Nová německá vláda se zaměří na růst

24.10.2009
čtk

Nová německá vláda pravého středu bude „odvážně“ řešit problémy budoucnosti a zaměří se na posílení hospodářského růstu. Prohlásila to dnes na tiskové konferenci v Berlíně německá kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová, která potvrdila, že šéfem klíčového resortu financí bude dosavadní ministr vnitra Wolfgang Schäuble (CDU) a ministrem zahraničí Guido Westerwelle (FDP).

Text koaliční dohody dojednali šéfové stran křesťanského bloku CDU/CSU a liberální FDP dnes nad ránem. Schválena a podepsána má být v pondělí.

Merkelová dnes řekla, že koaliční dohoda umožní vznik vlády, která vykročí směle do budoucna vedena myšlenkou hospodářského růstu, vzdělanostní společnosti a solidarity. Nebudeme zvyšovat daně a odvody, ale vsadíme na růst, ujistila dále Merkelová.

Součástí dohody má být plán na snížení daní až o 24 miliard eur (zhruba 622 miliard korun) ročně, a to i přes velký rozpočtový schodek. Křesťanští demokraté chtěli tuto sumu původně omezit na 20 miliard eur. Z daňových škrtů mají těžit rodiny s dětmi, zaměstnanci i živnostníci.

Merkelová dnes nedokázala odpovědět na otázku, jak vysokým saldem se snížení daní projeví v sociálních pokladnách. Záležet podle ní bude na hospodářském růstu a vývoji na pracovním trhu v příštích letech. Kancléřka zároveň ujistila, že do roku 2013 se nebudou žádné daně zvyšovat. Zcela však nevyloučila zvýšení sociálního pojištění.

Také předseda FDP a příští ministr zahraničí Guido Westerwelle řekl, že cílem vlády není jen odpoutat se od problémů minulosti. Ústředním motivem koaliční dohody je podle něj odvaha pro budoucnost. Koaliční dohoda podle něj nese silný liberální rukopis. Westerwelle vyzdvihl mimo jiné chystané snižování daní zakotvené v koaliční dohodě.

K personálnímu složení svého budoucího kabinetu se Merkelová téměř nevyjádřila, neboť podle ní už tyto otázky byly dostatečně popsány a nemá k nim co dodat. Na konkrétní dotaz však obhajovala obsazení postu ministra financí Schäublem a svěření resortu práce a sociálních věcí dosavadnímu ministrovi obrany Franzi Josefu Jungovi (oba CDU).

Německá média už jména většiny nových ministrů zveřejnila. Za jednoznačně největší překvapení je považováno přidělení postu ministra financí Schäublemu, jednomu z nejzkušenějších politiků křesťanských demokratů.

Hvězda německé politiky posledních měsíců, dosavadní ministr hospodářství Karl Theodor zu Guttenberg (CSU), se má stěhovat na ministerstvo obrany a v jeho dosavadní funkci ho nahradí ostřílený stranický kolega Rainer Brüderle, dlouholetý mluvčí frakce FDP pro hospodářství.

Sedmatřicetiletý Guttenberg už nebude nejmladším členem vlády. Ministrem zdravotnictví se totiž má stát teprve šestatřicetiletý Philipp Rösler z FDP, dosavadní ministr hospodářství spolkové země Dolní Sasko. Právě reforma zdravotnictví by měla patřit mezi další klíčové úkoly příští vlády.

Merkelová dnes také potvrdila, že nová koalice se dohodla na jménu nového evropského komisaře za Německo, avšak odmítla jeho jméno prozradit s tím, že jej nejdříve chce oficiálně sdělit předsednictvu strany. Televize ZDF a agentura DPA však už informovaly, že Německo do nové Evropské komise vyšle dosavadního ministerského předsedu spolkové země Bádensko-Württembersko Günthera Oettingera (CDU).

Dosud je německým zástupcem v Evropské komisi sociální demokrat (SDP) Günter Verheugen, jenž je místopředsedou EK a komisařem pro hospodářství a podnikání.

Koaliční dohoda byla dojednána necelý měsíc po volbách do Spolkového sněmu, v nichž 27. září zvítězil blok sesterských křesťanských stran CDU a CSU. Vláda pravého středu tak vystřídá dosavadní velkou koalici, v níž byli partnery křesťanských demokratů demokraté sociální (SPD).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek