Španělští poslanci nebudou pít polskou coca colu

24.10.2009
čtk

Ve španělském parlamentu se o původu plechovek s coca colou, kterou si mohou poslanci kupovat k pití, rozhodně nežertuje. Nápoj i jeho obal musejí být bezpodmínečně vyrobeny ve Španělsku, a nikoli, světe zboř se, třeba v Polsku jako dosud. Rozhodl o tom předseda dolní sněmovny José Bono, když byl jedním novinářem upozorněn na to, že z automatů v parlamentu vypadávají coca coly vyrobené v Polsku.

Bono, představitel socialistické strany PSOE, si vyšlápl na podnik zásobující parlamentní restauraci. V neformálním rozhovoru mu doporučil, aby nahradil polské plechovky s limonádou španělskými, potvrdil dnes Bonův mluvčí deníku El Mundo.

Toto doporučení bylo učiněno výhradně proto, aby si konzumenti mohli přečíst informace o složení nápoje ve španělštině, zdůraznil mluvčí ve snaze vyhnout se obvinění z protekcionismu, který Evropská unie formálně nepřipouští.

Podle listu však Bono šéfovi zásobovací firmy vysvětlil, že není vhodné, aby se v budově zástupců španělského lidu pila jiná coca cola než španělská. Je třeba podporovat španělské podniky, dodal prý podle listu.

Podnikatel dostal prý citelnou pokutu, protože polskou coca colu prý kupoval proto, že byla o pár eurocentů levnější než španělská. Od nynějška si 350 poslanců španělské dolní komory zato může být jisto, že budou mít pouze výrobky Made in Spain, zdůraznil list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek