EK rozhodne o převzetí Opelu do 27. listopadu

26.10.2009
čtk

Evropská komise do 27. listopadu rozhodne, zda schválí plánované převzetí německé automobilky Opel kanadským výrobcem automobilových součástek Magna International a největší ruskou bankou Sberbank. Oznámila to Komise.

Americká automobilka General Motors se rozhodla prodat svou divizi Opel firmám Magna a Sberbank minulý měsíc. Zaměstnanci španělské továrny Opelu dnes schválili plány Magny, což odstranilo jednu z posledních překážek pro dokončení transakce, napsala agentura Reuters.

Dohodu o prodeji ještě musí odsouhlasit správní rada GM, která se touto záležitostí bude zabývat 3. listopadu. Rada sice prodej schválila již v září, evropští regulátoři ji však vyzvali, aby potvrdila, že by rozhodla stejně, kdyby věděla, že slíbenou pomoc od německé vlády by získal jakýkoliv kupec.

Německo se zavázalo, že pokud se GM rozhodne pro Magnu, poskytne Opelu státní záruky na úvěry v hodnotě 4,5 miliardy eur (zhruba 117 miliard korun). Objevila se však podezření, že Berlín si v dohodě o prodeji Opelu vymínil ochranu německých závodů automobilky na úkor továren v jiných zemích.

Evropská komise dala najevo, že transakci blokovat nehodlá, avšak státní pomoc prošetřovat bude. Jde jí o to, aby pomoc nebyla zneužita k politickým účelům. Nutí proto Berlín k závazku, aby jeho pomoc byla dostupná kterémukoli kupci, ne jen Magně, která slíbila ponechat všechny čtyři německé závody Opelu otevřené.

Společnosti Magna a Sberbank chtějí využít Opel k agresivní expanzi na ruském trhu. V evropských aktivitách Opelu by však mělo podle jejich plánů zaniknout přes 10.000 pracovních míst. Opel nyní v Evropě zaměstnává kolem 50.000 lidí. Magna a Sberbank podle dohody v Opelu získají 55procentní podíl. Desetiprocentní podíl budou vlastnit zaměstnanci podniku a zbývajících 35 procent zůstane GM.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek